Ganus säger till AFP att i bästa fall får några ryska idrottare, inbjudna av Internationella olympiska kommittén (IOK) ställa upp i OS. Så skedde vid vinter-OS i Pyeongchang 2018.

Rysslands OS-trupp kommer att hindras från deltagande till fullo i Tokyo. Jag tror att det också kommer att bli så till spelen i Kina, säger Ganus.

Skälet till att Ryssland sannolikt kommer att stängas av igen av Internationella antidopningsorganisationen Wada, och senare även av IOK och internationella idrottsförbund, är att testdata som lämnats över till Wada har manipulerats, uppger Ganus.

Högt uppsatta

Rusadachefen säger att hans organisation inte hade något med datamanipulationen att göra eftersom de inte har tillgång till just den databasen. Han tror att det är högt uppsatta personer som har genomfört bedrägeriet och att manipuleringen gjordes precis innan Wada fick ta del av datan.

För ett år sedan hävde Wada avstängningen av rysk idrott på villkoret att man skulle få ta del av Rusadas data kring dopningstester. I januari, senare än man krävt, fick Wadas personal tillgång till laboratoriet och testdatan. Wada har i höst funnit brister och oegentligheter i materialet och har bett Ryssland om ett förtydligande.

"Måste städa i eget hus"

Jurij Ganus har själv under hösten försökt sätta press på de styrande i rysk idrott och har sagt att de ansvariga för den systematiska och statsstödda dopningen måste bort. Även idrottsministern Pavel Kolobkov.

Det som pågår är en tragedi för nuvarande och framtida generationer av idrottare. Ryssland kan inte fortsätta med sina gamla metoder som har förvärrat dopningskrisen, säger han.
Vi måste låta bli att skylla på västvärlden, att de försöker sätta press på oss. Ryssland måste städa i sitt eget hus.