Fredricson: "Klart jag vill rida EM"

Blödningar och skador pĂ„ blodkĂ€rlen i nacken – men inga frakturer. Det Ă€r det medicinska lĂ€get för ryttarstjĂ€rnan Peder Fredricson efter olyckan i helgen. Nu hoppas han vara Ă„terstĂ€lld till EM i augusti. –Det Ă€r klart att jag vill rida EM om jag Ă€r frĂ€sch och bra, sĂ€ger han till TT.

Peder Fredricson. Arkivbild.

Peder Fredricson. Arkivbild.

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Ridsport2023-06-21 15:34

Fredricson kommer att missa de nÀrmaste tÀvlingshelgerna efter olyckan pÄ Stockholms Stadion i samband med Global Champions Tour i helgen.

– Vi ska göra en ny undersökning om tvĂ„ veckor och fram tills dess mĂ„ste jag ta det lugnt. Efter det vet jag mer om hur framtiden ser ut, berĂ€ttar han.

EM i Milano avgörs i mÄnadsskiftet augusti/september och Fredricson vill gÀrna vara med dÀr, inte minst med tanke pÄ OS i Paris nÀsta sommar.

– Ja, det Ă€r klart. Jag har bra hĂ€star och bra hĂ€stĂ€gare, det Ă€r en viktig grej för mig. Samtidigt nĂ€r nĂ„got sĂ„nt hĂ€r hĂ€nder sĂ„ fĂ„r man perspektiv pĂ„ livet och man uppskattar andra saker vĂ€ldigt mycket.

OS-planeringen pÄverkas

Olyckan gör att OS-planeringen redan nu berörs.

– Ja, det gör den. Jag har ju ett gĂ€ng yngre hĂ€star som jag skulle ha tagit ut nu, dels i Paris nu i helgen, dels i Aachen. Jag hade ett bra schema upplagt för dem, sĂ„ rent sportsligt blir det ett bakslag. Det gĂ„r inte att sticka under stol med, sĂ€ger Fredricson.

Den svenske stjÀrnan, OS- och VM-guldmedaljör i lag och EM-vinnare individuellt, skrevs ut frÄn Karolinska i tisdags.

NÀr TT talar med honom via telefon Àr han en halvtimme frÄn hemmet utanför Kivik i SkÄne.

"VĂ€ldigt tacksam"

Peder Fredricson sÀger att "han mÄr bra efter omstÀndigheterna" och försöker sÀtta ord pÄ vad han gÄtt igenom de senaste dagarna:

– Egentligen Ă€r jag bara för det första vĂ€ldigt tacksam till att det inte gick vĂ€rre Ă€n det gjorde. För det andra till omgivningen, jag har fĂ„tt sĂ„ fantastiskt mĂ„nga fina meddelanden och folk har hört av sig. NĂ€r allting stannar upp som det gör nu sĂ„ uppskattar man sĂ„nt extra mycket. Det kĂ€nns fantastiskt med det engagemanget som varit. Man blir rörd över det, sĂ€ger han.

TT: Minns du allt frÄn olyckan?

– Ja, det gör jag, jag var inte medvetslös vad jag tror i alla fall. Jag minns vad som hĂ€nde, det Ă€r inte första gĂ„ngen jag ramlar av, men jag insĂ„g att det inte var nĂ„got riktigt bra fall jag fick.

TT: Blev du rÀdd?

– Nej, jag tror inte jag blev sĂ„ rĂ€dd. Jag blev mer beslutsam att det inte skulle bli vĂ€rre Ă€n vad det behövde vara genom att inte ta av mig hjĂ€lmen. Att allting skulle skötas pĂ„ ett sĂ„ bra sĂ€tt som möjligt. Men jag mĂ„ste ocksĂ„ sĂ€ga att jag Ă€r vĂ€ldigt tacksam, jag fick suverĂ€n vĂ„rd direkt, ambulansen var snabbt pĂ„ plats och jag kom snabbt till Karolinska. Jag har fĂ„tt superbra professionell hjĂ€lp dĂ€r. Jag Ă€r vĂ€ldigt tacksam, sĂ€ger han.

Fakta: Peder Fredricson

Född: 30 januari 1972 i SödertÀlje.

Familj: Frun Lisen Bratt Fredricson, sönerna Carsten, Hjalmar och Bill.

Syskon: Jens Fredricson.

Klubb: Österlens ridklubb.

FrÀmsta mÀsterskapsmeriter: OS-guld lag 2021, VM-guld i lag 2022, OS-silver individuellt 2016 och 2021, OS-silver lag 2004, VM-silver lag 2018, EM-guld individuellt 2017, EM-silver lag 2017, EM-brons individuellt 2021, vÀrldscupbrons 2019.

FrÀmsta hÀst: All In, pÄ vilken han vann tre OS-medaljer och mÀngder med andra segrar. HÀsten pensionerades i vintras.

Övrigt (urval): Vinnare av Global Champions Tour, mottagare av Svenska Dagbladets bragdmedalj, vinnare av Jerringpriset tvĂ„ gĂ„nger.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!