Formen Ă€r pĂ„ topp – frĂ„gan Ă€r bara om VM blir av

"Han Àr i sitt livs form och kÀnns superstark". Det sÀger landslagsryttaren i distansritt Kjell Westerback om Hadari som han ska tÀvla med pÄ VM i Italien om knappt tvÄ mÄnader. Om tÀvlingen blir av vill sÀga.

Kjell Westerback galopptrÀnar Hadari i den kuperade terrÀngen i Djursdalatrakten. Ekipaget förberder sig för VM i distansritt dÀr de Àr ett av fyra som representerar Sverige.

Kjell Westerback galopptrÀnar Hadari i den kuperade terrÀngen i Djursdalatrakten. Ekipaget förberder sig för VM i distansritt dÀr de Àr ett av fyra som representerar Sverige.

Foto: Magnus Strömsten

Ridsport2021-03-25 16:30

Vi möter upp Kjell Westerback nÀr han Àr ute pÄ ett trÀningspass med Hadari en lördagsförmiddag. Det Àr galopptrÀning som gÀller och ryttaren har bitvis fullt sjÄ att övertyga hÀsten om att hÄlla igen.

– Man mĂ€rker verkligen hur kul han tycker det Ă€r att springa. Han vill bara dra ivĂ€g i full fart, men dĂ„ Ă€r det min uppgift att se till att hĂ„lla igen sĂ„ tempot blir lagom, sĂ€ger Kjell Westerback som hĂ„ller till pĂ„ gĂ„rden Ungsbo i Djursdalatrakten och nyttjar den kuperade terrĂ€ngen i omrĂ„det till stor del i trĂ€ningen av hĂ€sten.

undefined
Kjell har kunnat trÀna Hadari som planerat under vintern som bjudit pÄ fina trÀningsförhÄllanden.

Kjell och Hadari rider för Tjust Distansklubb och vann SM i distansritt över 160 kilometer 2019 och kvalade dÀrmed in som ett av fyra ekipage att representera Sverige pÄ VM i Italien. MÀsterskapet skulle ha avgjorts i september 2020, men fick skjutas fram pÄ grund av coronapandemin. Planen Àr att det ska avgöras i slutet av maj.

– Jag vĂ€ntar pĂ„ besked om det blir sĂ„ inom ett par veckor. Just nu rĂ„der tĂ€vlingsstopp för ridsporten i Europa pĂ„ grund av utbrottet av hĂ€stviruset EHV-1. Dessutom stĂ€ller coronapandemin till det nĂ€r det gĂ€ller att samla ryttare och hĂ€star frĂ„n hela vĂ€rlden. Det enda jag kan göra i det hĂ€r lĂ€get Ă€r att förbereda hĂ€sten för att tĂ€vlingen blir av, sĂ€ger Kjell Westerback som Ă€r nöjd med hur trĂ€ningen fungerat i vinter.

– Vintern vi har haft med ganska milt omvĂ€xlat med gott om snö och kyla har lett till fina trĂ€ningsförhĂ„llanden med gĂ„ngbart underlag. Jag har kunnat trĂ€na pĂ„ med hĂ€sten som planerat och min bedömning Ă€r att han Ă€r i sitt livs form. DĂ€rför kĂ€nns det extra angelĂ€get för mig personligen att VM blir av.

Vad har du för mÄl resultatmÀssigt pÄ ett VM?

– Det stora mĂ„let Ă€r att klara att genomföra de 16 milen och bli godkĂ€nd i alla veterinĂ€rkontroller. PĂ„ ett VM Ă€r det bara 30 procent av ekipagen som fixar det vanligtvis. Individuellt har vi inte nĂ„gon rimlig chans att vara med och konkurrera om nĂ„gra medaljer. Ekipagen frĂ„n lĂ€nder i sydeuropa och framförallt mellanöstern jobbar med helt andra förutsĂ€ttningar och gĂ„r inte att konkurrera med. DĂ€remot har vi en chans i lagtĂ€vlingen dĂ€r varje land har fyra ryttare och mĂ„ste ha minst tre godkĂ€nda i mĂ„l för att fĂ„ ett resultat. DĂ€r borde vi kunna nĂ„ topp sex och ha en liten chans pĂ„ medalj, sĂ€ger Kjell Westerback.

undefined
Kjell Westerback har Hadari i exakt den form han vill inför VM som förhoppningsvis kan avgöras i Italien om knappt tvÄ mÄnader.

62-Ärige Kjell har Àgnat stora delat av livet Ät ridsport, men det Àr de 15 senaste Ären som han fokuserat pÄ distansritt. Han fascineras av sporten som han beskriver som en blandning mellan maraton och schack.

– För hĂ€sten blir ett lopp pĂ„ 16 mil som att genomföra fyra maraton i följd. Dessutom med en ryttare pĂ„ ryggen. Det blir som att bĂ€ra en ryggsĂ€ck som vĂ€ger 20 procent av hĂ€stens vikt. Sedan gĂ€ller det för mig som ryttare att hĂ„lla fokus under de tio timmar som tĂ€vlingen tar och lĂ€gga upp taktiken utefter bĂ„de hur min hĂ€st kĂ€nns och hur konkurrenterna ser ut. Det Ă€r en prövning bĂ„de fysiskt och mentalt för bĂ„da parter.

Att den 13-Ärige Hadari skulle bli hÀsten som förde upp Kjell pÄ den hÀr nivÄn var inget han anade nÀr de stiftade bekantskap med varandra för första gÄngen för sju Är sedan.

– Historien bakom att hĂ€sten kom till oss Ă€r rolig. Det var min sambo (Kristina Agstam-Hagevi) som skulle skaffa hĂ€st och hittade en dĂ„ sexĂ„rig Hadari pĂ„ en annons. HĂ€sten stod i Sveg och var ett egyptiskt fullblod som knappt var inriden och hade inte alls de egenskaper jag letar efter hos en hĂ€st. Kristina ville Ă€ndĂ„ ha hĂ€sten sĂ„ vi köpte den tillsammans. NĂ€r hon började rida honom och efter ett tag mĂ€rkte att han inte passade för henne fick jag köpa loss och ta över Hadari. Det har varit mycket jobb för att fĂ„ hĂ€sten till vad han Ă€r idag, men med facit i hand har det ju varit vĂ€rt det.

undefined
FörmÄgan att kunna Àta och dricka under tÀvlingens gÄng Àr viktig för en distanshÀst. HÀr agerar Malin Hagevi groom och Hadari Àter glupskt under sitt trÀningspass.

Vad Àr det som gör Hadari till en sÄ bra distanshÀst?

– Han Ă„terhĂ€mtar sig vĂ€ldigt snabbt och har lĂ€tt för att slappna av. Dessutom har han förmĂ„gan att kunna Ă€ta och dricka utan problem under tĂ€vling. Sedan Ă€r han stark mentalt och klarar bĂ„de att vara bland andra hĂ€star och att gĂ„ lĂ„nga strĂ€ckor ensam under en tĂ€vling utan att lĂ€gga nĂ„gon extra energi.

Nu Ă„terstĂ„r det att se om Kjell och Hadari och teamet bakom, som bestĂ„r av fyra skötare, fĂ„r chansen att Ă„ka till Italien och VM i maj. 

– Annars fĂ„r vi sikta pĂ„ NM i Norge i juni om det blir av och SM i augusti och EM i Holland i september. Det vore kul att fĂ„ testa Hadari pĂ„ den nivĂ„n.

Hadari var inte alls den typ av hÀst som Kjell var ute efter frÄn början, men efter sju Är tillsammans kan man lugnt sÀga att han Àndrat uppfattning.
Hadari var inte alls den typ av hÀst som Kjell var ute efter frÄn början, men efter sju Är tillsammans kan man lugnt sÀga att han Àndrat uppfattning.
Distansritt

MĂ„let Ă€r att komma i mĂ„l snabbast pĂ„ en godkĂ€nd hĂ€st. HĂ€sten mĂ„ste gĂ„ igenom flertalet hĂ„rda veterinĂ€rkontrollerna under tĂ€vlingens gĂ„ng. 

Under dessa kollar veterinĂ€ren bland annat hĂ€stens slemhinnor, lyssnar pĂ„ tarmljud, kollar rörelser och tar pulsen. 

Detta Ă€r för att undvika att hĂ€sten rids över den befintliga kapaciteten och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt tar skada. 

VeterinÀrbesiktningarna sker före, under och efter tÀvlingen. Om en hÀst anses olÀmplig att starta/fullfölja blir den utesluten.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!