Efter skandalerna: Ridsporten tar brett grepp

Ridsporten skakas av flera fall där aktiva anklagas för sexuella trakasserier. Nu intensifierar Ridsportförbundet sitt värdegrundsarbete. –Vi jobbar proaktivt för att ändra den kultur som finns inom ridsporten, säger förbundsordförande Ulf Brömster.

Ridsporten intensifierar sitt arbete för att få bort sexuella trakasserier.

Ridsporten intensifierar sitt arbete för att få bort sexuella trakasserier.

Foto: Foto: Jessica Gow/TT. Arkivbild.

Ridsport2022-09-08 18:45

Just nu ligger tre separata fall som rör sexuella trakasserier på förbundets bord.

En ryttare är under pågående utredning av Internationella ridsportförbundet, FEI, där förslaget är att ryttaren stängs av i två år och döms till böter på drygt 30 000 kronor. Parallellt utreds ryttaren av det svenska förbundet.

En annan ryttare har skiljts från tävlingar på internationell nivå under ett halvår. Ett nytt beslut tas efter avstängningen.

En tränare som förlorade sin diplomering 2017 driver just nu sitt fall i hovrätten.

"Helt oacceptabelt"

Den mörka sidan av sporten har fått stor uppmärksamhet i flera medier på senare år och Ulf Brömster uppmanar alla som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp att omedelbart göra en anmälan till förbundet.

– Sexuella trakasserier är helt oacceptabelt och vi ser på möjligheten att få bort det helt. Jag brukar uppmana till att anmäla när något inträffar. Det är bra att det uppmärksammas så att potentiellt fler anmäler när det inträffar, säger han.

Vid en digital pressträff presenterade förbundet en rad åtgärder. Ett rådgivande trygghetsråd ska inrättas inom ridsporten, en förbundsövergripande operativ grupp tillsättas och värderingar och regelverk stärkas.

Agerar brett

Förbundets avsikt är att det framöver ska finnas större utrymme för att stänga av aktiva medan utredning pågår.

– Vi har inte avstängning under utredning i vårt landslagsavtal, men det är något vi kan komma att se över. Vi tittar på det, säger Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävling.

Man vill också tydligare ringa in vad som är idrottslig verksamhet. Har trakasserierna skett under sådana? Var ska gränsen dras?

– Det är exakt den diskussionen vi för. Vad kan man göra och inte göra. Oavsett hur det gått till vill vi inte ha sexuella trakasserier, säger Brömster.

Förbundet arbetar även med ett regelverk för vad som gäller mellan tränare och elev.

– Vi tittar på att införa en egen skrivning inom ridsporten. Jag gissar att vi kan komma att ha en sån inom en månad, säger Brömster.

Rättsprinciper gäller

Förbundet svär sig dock fritt från kritik om att agera långsamt med utredningar kring sexuella trakasserier. Förbundets juridiska utskottets ordförande Carl- G Leissner menar att rådande rättsprinciper och regler måste gälla.

Om ett av de aktuella fallen säger han:

– Det får inte riskera att vi kommer med ett beslut som är mindre väl grundat. Det är inte så att något lämnas åt sidan. Det pågår ett aktivt arbete, säger Leissner.

– Det är viktigt att hanteringen får ta den tid som krävs så att vi får höra anmälaren och den som blir anmäld, säger Brömster.

Han påpekar också:

– Det är en skärpning i trygghetsarbetet. Det är ett övergripande budskap att vi försöker att stärka vår möjlighet att agera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!