Efter olyckan: "Är pĂ„ vĂ€g mot gammal god form"

Henrik von Eckermann Ă€r som vĂ„rens vĂ€rldscupvinnare redan klar för finalen i april. Peder Fredricson vill gĂ€rna ge honom en fajt dĂ€r. Fyra mĂ„nader efter det otĂ€cka fallet sĂ€ger han: –Jag Ă€r pĂ„ vĂ€g mot gammal god form.

Peder Fredricson satsar pÄ vÀrldscupen i vinter, med start i Oslo i helgen. Arkivbild.

Peder Fredricson satsar pÄ vÀrldscupen i vinter, med start i Oslo i helgen. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Ridsport2023-10-11 18:15

Hoppningens inomhussÀsong drar i gÄng i och med vÀrldscuppremiÀren i Oslo i veckoslutet.

– Jag kör i gĂ„ng med Oslo och Helsingfors och sĂ„ fĂ„r vi ser hur det gĂ„r, men jag kommer att satsa lite mer pĂ„ vĂ€rldscupen Ă€n jag gjort tidigare eftersom jag missade EM pĂ„ grund av min skada, sĂ€ger han.

Det Àr inte sÄ vÀrst lÀnge sedan Peder Fredricson höll positionen som vÀrldsetta, sÀkrade ett OS-guld i Tokyo, vann Global Champions Tour och utsÄgs till vÀrldens frÀmste ryttare.

VarpĂ„ han tog ett litet kliv tillbaka, slutade tĂ€vla lika frekvent och Ă€gnade mer tid Ă„t familjen och att trĂ€na unghĂ€star hemma pĂ„ GrevlundagĂ„rden pĂ„ Österlen.

Kunde gÄtt riktigt illa

LikvÀl var han aktuell för en plats i det svenska lag som tog EM-guldet i Milano i slutet av augusti. Men ett kort ögonblick av ouppmÀrksamhet pÄ Stockholms stadion i juni höll pÄ att sluta vÀldigt illa.

Under framhoppningen pÄ unghÀsten Que Sera kastades han ur sadeln, landade pÄ nacken och fördes i ambulans till Karolinska sjukhuset. Röntgen visade inga frakturer, men muskler och senor hade tagit rejÀlt med stryk.

Sex veckor senare var han tillbaka i tÀvling. För sent för att konkurrera om en EM-plats.

Och Àn Àr han inte fullt ÄterstÀlld.

– Det kĂ€nns bra igen, men jag Ă€r inte tillbaka rent fysiskt dĂ€r jag var nĂ€r olyckan skedde. Jag har inte kunnat trĂ€na riktigt som jag brukar. Jag har haft restriktioner, inte fĂ„tt ta i ordentligt, men lĂ„ngsamt tar jag mig tillbaka till gammal god form.

TT: NĂ„gra mentala sviter?

– Nej, faktiskt inte. Man undrade lite hur det skulle vara inför den första starten men det satte sig inte nĂ„got mentalt. Peppar, peppar Ă€r jag inte lagd Ă„t det hĂ„llet.

TT: Hur var det att följa EM?

– BĂ„de och. Det ena var att jag var vĂ€ldigt glad över att följa svenskarna. Det var ett fantastiskt resultat och det sĂ€tt de vann pĂ„. Sedan Ă€r det klart att jag gĂ€rna hade varit med. Nu kom uttagningen precis nĂ€r jag hade min skada och det visade sig att Catch Me Not var i storform. Jag hade gĂ€rna varit med och hoppat.

RĂ€knar inte bort OS

I dagslÀget har Fredricson inte en hÀst som med sjÀlvklarhet kan gÄ OS i Paris till sommaren, men han utesluter inte han till försommaren sÀllar sig till skaran aktuella OS-ryttare.

– Jag jobbar pĂ„ med det jag har och Ă€r öppen för om det kommer in en ny hĂ€st. Inför OS Ă€r det resultaten som avgör. Det Ă€r ingen idĂ© att spekulera. Det Ă€r de hĂ€star som levererar och Ă€r i bĂ€st form som ska gĂ„ OS.

– Jag sĂ€ger alltid att jag har en massa hĂ€star som Ă€r möjliga och sedan sĂ„llas de ut av resultaten. Det Ă€r fel instĂ€llning att sĂ€ga att man inte har det. Jag hĂ„ller alla dörrar öppna Ă„t alla hĂ„ll.

En av hans fyra mest lovande hÀstar Àr Vroom de la Pomme. I Oslo fÄr nioÄringen gÄ i grand prix.

– Det kĂ€nns som att jag har ett riktigt bra gĂ€ng lovande hĂ€star som kommer nu och det Ă€r alltid en hĂ€rlig kĂ€nsla. Alla fyra har bra talang. De har kommit olika lĂ„ngt i sin utveckling. Vilka som blir bĂ€st i slutĂ€ndan fĂ„r man se, sĂ€ger Fredricson.

Fakta: Svenska stjÀrnorna i premiÀren

De svenska landslagsryttarna och hÀstarna som deltar i vÀrldscuppremiÀren i Oslo.

Henrik von Eckermann: Iliana, Calizi.

Peder Fredricson: Vroom de la Pomme, Hansson, Jumper d'Oase.

Jens Fredricson: King Blue, El Barone, Diarado's Rose Elith.


Fakta: VĂ€rldscupen i hoppning

Oslo Àr som vanligt först ut som arrangör av den första deltÀvlingen i den vÀsteuropeiska grenen av vÀrldscupen i hoppning.

HÀr Àr hela programmet

Oslo 12-15 oktober

Helsingfors 19-22 oktober

Lyon 1-5 november

Verona 9-12 november

Stuttgart 15-19 november

Madrid 23-26 november

La Coruña 1-3 december

London 13-18 december

Mechelen 26-30 december

Basel 11-14 januari

Leipzig 18-21 januari

Amsterdam 25-28 januari

Bordeaux 2-4 februari

Göteborg 22-25 februari.

Finalen avgörs i Riyadh, Saudiarabien, 16-20 april.

Fotnot: Ryttarna fÄr rÀkna resultaten i sju deltÀvlingar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!