1) Målilla GoIF. Etta i division sex.

Det är ingen överraskning att Målilla vann division sex. Men sättet de gjorde det på imponerar. Eller vad sägs om 17 vinster på 18 matcher och målskillnaden 60–10. Inget annat lag kan matcha deras snitt på 2,89 poäng per match. Flera spelare, inte minst Daniel Skoog och Henrik Johansson, hör hemma på en högre nivå.

2) Södra Vi IF. Etta i division sex.

Liksom Målilla har Södra Vi gjort en nästintill perfekt säsong. Laget vann Vimmerbysexan – i överlägsen stil. Framåt har SVIF öst in mål (75 på 18 matcher). Bakåt har det blivit elva nollor. Södra Vi blir helt klart en intressant nykomling i division fem. Inom kort har laget en testmatch med flera potentiella nyförvärv.

3) Gullringens GoIF. Tvåa i division fyra.

Det gulsvarta laget från Gullemon upplever sin bästa och roligaste säsong på många, många år. Missade seriesegern på grund av dubbelförlusten mot Tranås. Nu väntar ett spännande kval till division tre. Det är en oviss grupp – som Gullringen mycket väl kan vinna. Har en perfekt åldersmix i laget.

4) Hultsfreds FK Dam. Tvåa i division tre.

Hultsfred hade greppet om seriesegern under i stort sett hela säsongen. Två kryss i slutomgångarna, mot toppkonkurrenterna Hultsjö och FBSK, gjorde att guldhattarna aldrig plockades fram. HFK kan gå upp ändå – genom kvalspel. Det blev seger i den första matchen mot Egnahem med 1–0.

5) Hultsfreds FK. Trea i division fyra.

Med målkungen Albert Johansson i spetsen gjorde HFK en strålande vårsäsong. Efter sommaren tappade laget fart – och drömmen om seriesegern försvann. Kampen om kvalplatsen levde dock hela vägen in i mål. I slutomgången fick HFK ge sig mot Hossmo. Sammanfattningsvis en väl godkänd säsong.

6) HM IS. Tvåa i division sex.

Flera motståndartränare har berömt HM IS under säsongen för deras sätt att spela fotboll. Det är ett gott betyg. Resultatmässigt räckte det till en andraplats. Nu väntar ett spännande kvalspel för Roger Olofssons gäng. Känslan är att HM IS har en bra chans att gå upp.

7) Vimmerby IF Dam. Åtta i division ett.

I somras låg Vimmerby etta på den här listan. Då var det nog ingen som trodde att de skulle bli en nedflyttningskandidat under hösten. Men allt löste sig – till slut. VIF ryckte upp sig i precis rätt läge och klarade säsongens stora mål: att fixa nytt kontrakt. Nyckeln till nästa år blir att behålla Nathalie Johansson, som uppvaktas av IFK Kalmar.

8) Djursdala SK. Sexa i division fem.

Att nykomlingen Djursdala blev bästa lokala lag i femman – före Lojal, Storebro och Horn/Hycklinge – var en överraskning. Johan Hermansson Liström och Jonathan Gustafsson var nyttiga nyförvärv under hösten, i ett läge där DSK hade det tungt. En stark avslutning på säsongen gav en sjätteplats.

9) FBSK Dam. Trea i division tre.

Frödinges damlag har haft en positiv formkurva i flera år. Den här säsongen var inget undantag. Med lite flyt i den sista omgången kunde FBSK till och med ha vunnit serien. Clara Sohlberg Perez och Louise Andersson delade på segern i den interna skytteligan, med åtta mål vardera.

10) Rimforsa IF. Trea i division fyra.

Rimforsa var med i toppen hela säsongen – utan att nå ända fram. De svaga insatserna mot bottenlagen var för många. Den avgående tränaren Johan Runeson kan ändå summera en lyckad tid i RIF. Årets tredjeplats är en av klubbens största framgångar på 2000-talet. Truppen har potential att ta ett kliv till. Erik Svensson är klar som ny tränare.

11) Rimforsa IF Dam. Femma i division fyra A.

Ibland är det små marginaler i fotboll. Det fick Rimforsa erfara i år. Vid vinst i den sista matchen mot Linköping Kenty hade laget slutat tvåa – och sannolikt gått upp i division tre. Men RIF tappade sin 2–0-ledning och slutade femma.

12) Vimmerby IF. Fyra i division tre.

På det stora hela har Vimmerby IF klarat nedflyttningen från division två på ett bra sätt. Under året är det flera spelare som har utvecklats i en positiv riktning, inte minst Oskar Bergman, Mojeb Abdul Majed och Niklas Gunnarsson. Men den svaga höstsäsongen drar ner betyget. VIF tog bara tio poäng efter uppehållet.

13) SK Lojal. Sjua i division fem.

Vi vet. Vena-laget hade högre ambitioner än så här. Men en sjundeplats som nykomling får ändå anses vara bra. I många matcher briljerade de tekniska Lojal-spelarna.

14) VSGF/JAIK. Fyra i division sex.

Virserum/Järnforsen hade länge vittring på en kvalplats till femman. Problemet var att laget föll i merparten av toppmatcherna. Det saknades en utpräglad skyttekung. En fjärdeplats är ändå fullt godkänt. Kan VSGF/JAIK ta nästa steg 2019?

15) HM IS Dam. Femma i division fyra.

Trots en mycket tunn trupp lyckades HM IS hålla ihop det hela säsongen. Det blev visserligen en WO-match. Men i övrigt fanns det många ljusglimtar. De avslutade året med en skön 2–1-seger mot Rosenfors. Emma Sjökvist har varit en klippa.

16) Vimmerby IF B Dam. Femma i division tre.

Jumbo ifjol. Femma i år. Det vittnar om att det unga VIF-laget har gått kraftigt framåt. Den unga anfallsduon Stina Kägo Bragsjö och Kujtese Rexha gjorde 14 mål tillsammans. Noterbart är att Vimmerbys B-lag har använt sig av 39 spelare under säsongen.

17) Kisa BK. Nia i division fem.

Efter en mardrömslik vårsäsong – med en poäng på tolv matcher – reste sig Kisa på ett starkt sätt. Klubben kraftsamlade, fick in några namnkunniga nyförvärv och började leverera som ett topplag. Kontraktet säkrades i den näst sista omgången.

18) Hägerstad IF. Fyra i division sex.

Våren var sådär. Under hösten såg det betydligt bättre ut. Med en stekhet Sebastian Lindström på topp tog Hägerstad fem raka segrar och klättrade i tabellen. HIF var dessutom ett av få lag som var nära att rubba seriesuveränen Östria Lambohov (förlust 2–1). Linköpingslaget vann alla matcher och hade målskillnaden 110–3.

19) IF Ariel. Femma i division sex.

2017 gjorde Ariel comeback i seriesystemet. Då blev det en sjundeplats i tabellen, efter flera storförluster. I år har resultaten varit bättre. 5–1-vinsten hemma mot VSGF/JAIK var säsongens höjdpunkt. Robin Berggren blev bäste målskytt med tio fullträffar.

20) Kisa BK Dam. Trea i division fyra C.

Återigen svarade Kisas damlag för en bra höstsäsong. Från juni och framåt släppte laget bara in ett mål (!). Att KBK inte vann fortsättningsserien berodde på att hemmamatchen mot jumbon Igelfors inte kunde spelas i tid. Istället fick båda lagen noll poäng. Kisa kommer dock överklaga det beslutet.