Vilken pangstart för Peter i "SM"

Första tävlingen för året. I en ny klass. Då blixtrade Vimmerbyföraren Peter Fransson till direkt - och vann dubbelt i helgens rallycrosstävlingar i Västerås.

Peter Fransson, Vimmerby MS, tog dubbla segrar i helgens rallycrosstävling i den historiska klassen.

Peter Fransson, Vimmerby MS, tog dubbla segrar i helgens rallycrosstävling i den historiska klassen.

Foto: Arkiv

Rallycross2020-07-20 14:30

Den rutinerade VMS-föraren väljer att inte höja sin egen insats:

– Ärligt talat så var det inte så jättestarkt motstånd och inte så många förare i min klass. I Norge är den här klassen (Rallycross Historisk) stor, men eftersom de får sitta i karantän om de tävlar här i Sverige så valde de att inte köra i Västerås, säger Peter Fransson. 

Hultsfredskillen var i stort sett överlägsen på Malmabanan, där underlaget varierade mellan grus och asfalt. Faktum är att Fransson vann alla sina heat, både under lördagen och söndagen. 

Finalerna då. Fick du något motstånd där?

– Nja, jag vann med ganska så stor marginal. 

Peter Fransson var mycket nöjd med sin bil, den han har haft under många år, men som nu är ombyggd och med en ny motor. 

– Den gick som en klocka. Klart över förväntan. 

Tidigare har Peter i många år kört i Rallycrossens klass 4. Nu har han alltså bytt till den historiska – och det av en given anledning. 

– De gjorde om i reglementet och införde en regel att bilarna måste väga minst 1100 kilo. Och nä...det fungerade inte för mig och med min 1303 VW. Den väger för lite. Det hade varit riskfyllt att skruva fast en massa vikt om man skulle köra i. Vi kommer ändå upp i hastigheter på runt 140 kilometer i timmen. 

I den historiska klassen får inte karossen på bilarna vara nyare än 1974. 

Om inte coronapandemin kommit så var tanken att Peter Fransson skulle ha kört i supercupen, där nio deltävlingar ingår. Så blev det inte. 

– Det var tråkigt och något jag såg fram emot. Det är annars en stor cup. 

Vad händer för din del nu?

– Jag siktar på att komma iväg till en sprinttävling i Nyköping om ett par veckor. Sedan finns det inte så mycket annat inplanerat just nu. 

Vid SM-tävlingarna i Västerås tävlade även Christian Karlsson och Tom Nilsson för Vimmerby MS. Ingen av dem hade riktigt lyckan med sig i klass 4. 

– Det gick inte så bra. Bakaxeln ramlade nästan bort i den andra omgången i lördags. Den hängde bara kvar i en bult. Det var bara att bryta. Vi fick åka till Strängnäs och byta på kvällen. I söndags hade jag lite otur i de första omgångarna, då bilar framför mig snurrade. I den tredje omgången gick det bättre och där jag slutade nia av totalt 40 förare, säger Christian Karlsson. 

Varken hans eller Tom Nilssons tider och placeringar räckte till för att nå semifinal och topp-tolv. 

I sin gula VW vann Peter Fransson ganska enkelt i Västerås.
I sin gula VW vann Peter Fransson ganska enkelt i Västerås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!