Populära tävlingen igång – och svänger förbi Kisa

Nostalgiska, högljudda motorer och skrikande däck. Midnattssolsrallyt är igång – och svänger förbi Kisa på fredag. "Om man har ett motorhjärta så kommer håret att resa sig av det ljudet", säger Simon Johansson, tävlingskoordinator.

Midnattssolsrally är igång. Den första etappen startade på torsdagen. På fredag är det etapp två, där ekipagen åker igenom Kisa. Där är det även lunchuppehåll.

Midnattssolsrally är igång. Den första etappen startade på torsdagen. På fredag är det etapp två, där ekipagen åker igenom Kisa. Där är det även lunchuppehåll.

Foto: Carl Holmqvist

Rally2023-06-29 16:00

Ljudet som Simon Johansson beskriver skiljer sig från det av moderna bilar och kommer från de mer klassiska modellerna som tävlar i KAK Midnattssolsrallyt. Ett av norra Europas största historiska rallyn. 

Allt utgår från Linköping och Saab arena där rallyt drog igång med den första etappen på torsdagen.

Simon Johansson välkomnar nyfikna och motorintresserade:

– Njut av det här fantastiska atmosfären med alla bilar som står uppradade. Man kan ta plats egentligen var som helst eftersom man kommer väldigt nära här. I en del av bilarna sitter nostalgiska motorer, motorljud och en doft du får höra och känna väldigt sällan, säger tävlingskoordinatorn.

120 ekipage kommer att tävla i rallyt som avgörs på sträckor runt Finspång, Kisa och Motala från torsdag till lördag. Det är under den andra etappen, som körs på fredagen, som ekipagen svänger förbi Kisa. Där ska de även ha lunchuppehåll.

Bland de östgötska förarna finns välkända namn som MSK Kvarnvingarnas Björn ”Nalle” Johansson och Jari Saarinen. Johansson ska köra en Opel Ascona, medan Saarinen kör Volvo 262 och båda förväntas ligga i toppen.

Simon Johansson menar att man som vanligt har ett starkt startfält.

– Det är ganska identiskt med förra årets tävling, som var i Värmland. Visst, vi har väl känt av lågkonjunkturen lite men annars är det lika fantastiskt som vanligt. Vi har ekipage från nordens alla länder och en del brittiska kartläsare också.

Värt att notera är att Johansson arbetar med rallyt tillsammans med Jerker Ekelund, som är från Vimmerby. De två är kontrakterade som projektledare för det här året och tre år till.

– Det är upp emot 500 funktionärer som är inblandade, så det är väldigt många som kliver in och hjälper oss, tillägger Simon Johansson.

Lokala ekipage:

Klass 2: Christer Carlsson & Lars Jacobson, Ydre MK.

Klass 8: Anders Knutsson & Mikael Knutsson, Ydre MK, Björn Svensson & Tilde Svensson, Ydre MK.

Klass 11: Peter Jonasson & Maths Johnsson, Ydre MK.

Klass 12: Tomas Damm & Tomas Kasselstrand, MK Kinda, Kjell Fransson & Peter Fransson, Vimmerby MS, Mats Karlsson & Jonas Frejd, Vimmerby MS, Morgan Olsson & David Johansson, Vimmerby MS/MK Ramunder.

Klass 30: Tomas Johansson & Nils-Erik Axelsson, Ydre MK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!