Rallyentusiasten fick sin efterlängtade pokal

Vilken häftig resa. Rallyentusiasten Ingela Karlsson från Vimmerby har gått från en i publiken till att bli kartläsare. I helgen fick hon vara med och vinna sin första tävling då hon lotsade Kjell Fransson till vinst i Novemberskölden. "Det var en härlig känsla att kliva upp på prispallen", säger hon.

Ingela Karlsson hoppade in som kartläsare åt Kjell Fransson i Novemberskölden och duon vann sin klass i Novemberskölden och blev nia totalt.

Ingela Karlsson hoppade in som kartläsare åt Kjell Fransson i Novemberskölden och duon vann sin klass i Novemberskölden och blev nia totalt.

Foto: Göran Johansson/Privat

Rally2021-11-08 20:00

Från noll till hundra. Så har intresset för rally utvecklats för Ingela Karlsson genom åren. Allt började med en form av 40-årskris.

– Jag funderade som många andra i det läget på om jag skulle våga göra lite nya saker i livet. Jag fick upp intresset för rally genom att följa med ett gäng till Värmland och följa svenska rallyt som publik.

Hon lärde känna flera lokala motorentusiaster och uppmuntrades så småningom att ta licens som kartläsare.

– Den som hjälpte mig mest i början och fick in mig på allvar i sporten var L-A Karlsson i Brotorpet som tyvärr inte finns med oss längre. Jag knöt många kontakter genom honom och han såg till att jag gick kursen och fick licens som Co-driver.

På senare år har Ingela fått prova på rollen som kartläsare under några tävlingar åt bland andra Leif Sörensson och Jörgen Källberg. Parallellt har hon även blivit en del av teamet kring VMS-föraren Kjell Fransson.

– Att meka och fixa med bilar överlämnar jag åt andra. Jag ser i första hand till att alla är mätta och belåtna genom att fixa fika och mat. Det är väldigt kul och lärorikt att vara en del av gänget. Under de senaste säsongerna med coronarestriktioner där antalet personer i teamet varit begränsat, har jag även fått prova på lite olika uppgifter som funktionär på tävlingar.

I helgen var det dags för Ingela att kliva in i en mer central roll. Kjell Fransson ordinarie kartläsare P-O Eriksson hade förhinder.

– Jag hade lotsat Kjell i ett par sprinttävlingar tidigare, men på Novemberskölden i Nässjö kändes det mer på riktigt med fem hela specialsträckor att avverka.

Ekipaget tog tidigt ledningen i sin klass och trots lite strul med bromsarna under en sträcka som kostade en del tid vann de klassen med 15 sekunders marginal till tvåan.

– Det var jättekul att jag klarade ut det. Det är inte bara att ge föraren instruktioner under sträckorna utan det är mycket tider och annat man ska hålla ordning på också. Det var en härlig känsla att få kliva upp överst på prispallen och ta emot pokalen. Dessutom var vi nia totalt av de 170 startande i tävlingen, säger Ingela som även var djupt imponerad av Kjell Franssons sätt att köra.

– Även att vi ibland är uppe i över 150 kilometer i timmen på smala vägar så känns det ändå så lugnt och kontrollerat när Kjell kör. Enda gången jag skrek till var när vi flög över ett gupp och hela bilen lättade. Tidigare har jag fått problem och blivit illamående av att åka, men den här gången testade jag ett åksjukeplåster och då kändes det mycket bättre.

Nu blir det lite vinteruppehåll för rallysporten. I februari nästa år väntar Svenska Rallyt.

– Vi får se om Kjell kör eller inte, men annars åker jag dit som publik. Det körs i Umeå för första gången i år så det ska bli spännande.

Några ambitioner att köra rallybilen själv har inte Ingela.

– Jag nöjer mig med att hoppa in i högerstolen när tillfälle ges, säger hon med ett skratt. 

Resultat Novemberskölden: 

Klass 2: 5) Patrik Lund, Målilla, 18,11, 14) Magnus Lundin, Ydre.

Klass 5: 2) Jonas Nelson, Silverdalen, 17,13, 3) Anders Malm, Ydre, 17,19.

Klass 6: 1) Kjell Fransson, VMS, 16,04, 3) Morgan Olsson, VMS, 16,29, 4) Tomas Damm, Kisa, 16,47.

Klass 8: 2) Viktor Karlsson, VMS, 15,17.

Klass 10: 8) Peter Jakobsson, VMS, 17,34.

Vimmerbyföraren Viktor Karlsson kom tvåa totalt i Novemberskölden.
Vimmerbyföraren Viktor Karlsson kom tvåa totalt i Novemberskölden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!