Här är två lokala förare som siktar högt i Rally-SM

På lördag fortsätter SM-säsongen i rally. Både Albin Nordh, Ydre MK, och Victor Karlsson, Vimmerby MS, har stora förhoppningar på deltävlingen i Linköping.

Revanschsugen. Albin Nordh kom inte till start i Lettland, på grund av ett positivt coronatest. Nu är siktet inställt på förstaplatsen i East Sweden Rally.

Revanschsugen. Albin Nordh kom inte till start i Lettland, på grund av ett positivt coronatest. Nu är siktet inställt på förstaplatsen i East Sweden Rally.

Foto: Rebecca Candevi

Rally2020-09-04 08:30

East Sweden Rally. Så heter lördagens tävling som körs strax utanför Linköping. Det är den tredje av totalt fyra SM-deltävlingar den här annorlunda säsongen. Egentligen skulle det ha körts sex deltävlingar – men det satte coronaviruset stopp för.

I den otrimmade 2WD-klassen är Kisas stora rallytalang Albin Nordh en av förhandsfavoriterna.

– Jag vill vara med och utmana om SM-guldet i år. Då måste jag först och främst ta full pott i Linköping, säger 22-åringen som tävlar för Ydre MK.

Det låter som en tuff målsättning?

– Ja, självklart. Om man har chans på guldet går det inte sikta på en andraplats.

Albin Nordh kom tvåa i Vännäs i början av året. Därefter avstod han den andra deltävlingen i Hässleholm, eftersom det krockade med en EM-tävling i Lettland.

Just resan till Lettland blev en stor besvikelse för Nordh och hans team.

– Frånsett en mindre tävling i Finland skulle det bli min första internationella start i karriären. Men tyvärr fick jag inte vara med, eftersom en person i teamet testades positivt för corona när vi kom fram till Lettland. Det var givetvis en stor besvikelse. 

Nu, tre veckor senare, är Ydre MK-föraren redo att tävla igen.

– Jag är väldigt revanschsugen efter det som hände i Lettland. Det ska bli väldigt roligt att visa vad jag går för.

Noterbart är att totalledaren Pontus Lönnström missar den här deltävlingen, eftersom han kör Junior-EM i Estland istället.

– Därmed har vi samma förutsättningar den här SM-säsongen. Dessutom har vi likadana bilar. Det är en rolig och ärlig fajt, säger Albin Nordh.

Är det något speciellt du behöver tänka på inför SM-rallyt i Linköping?

– Tidigare har sträckorna körts neråt Ulrikaskogarna, i riktning mot Kisa. Då har det varit smala och kluriga skogsvägar. Nu kommer det bli något bredare och snabbare sträckor, utåt Borensberg. Vi får all information under fredagen. Då gäller det att skriva noter och förbereda sig så bra som möjligt.

– Jag har faktiskt ganska dåligt facit i Linköping. 2017 körde jag i diket. Därefter tvingades jag bryta både 2018 och 2019 på grund av tekniska bekymmer. Det har varit mycket oflyt. Förhoppningsvis kan vi bryta den trenden i helgen, säger Albin Nordh som tävlar tillsammans med kartläsaren Christoffer Bäck.

I den trimmade 2WD-klassen gör Victor Karlsson, Vimmerby MS, en intressant start. Även han siktar högt i East Sweden Rally.

– Målsättningen är topp tre. Om vi ska utmana om medaljerna måste det gå bra i den här tävlingen, säger 27-åringen från Järnforsen.

För tillfället ligger han och kartläsaren Jonas Magnér sexa i SM-tabellen.

– Vi kom på sjätteplats i Vännäs. Det var okej. Sedan strulade bilen i Hässleholm, vilket kostade en del viktiga poäng.

Liksom Albin Nordh kommer Victor Karlsson använda sin joker i helgen. Den nyheten kom 2019.

– Det innebär att varje ekipage får välja ut en deltävling där man får ungefär 1,5 gånger poängen.

Därmed blir det ännu viktigare att prestera?

– Ja, precis. Jag valde Linköping eftersom jag brukar trivas där. Så länge bilen håller ihop har vi en bra chans att hänga med i toppen.

Egentligen skulle SM-rallyt har startat under fredagskvällen. Men de två inledande sträckorna inne i Linköping har strukits, på grund av publikförbudet.

– Det är en annorlunda säsong på många sätt. Samtidigt är jag glad över att vi trots allt kan slutföra mästerskapet, säger Victor Karlsson.

Det är andra säsongen som Vimmerby MS-föraren Victor Karlsson tävlar med en Toyota Corolla.
Det är andra säsongen som Vimmerby MS-föraren Victor Karlsson tävlar med en Toyota Corolla.
Rally-SM 2020

Årets mästerskap består av fyra deltävlingar: Rally Vännäs, Snapphanerallyt (Hässleholm), East Sweden Rally (Linköping) och Rally Bilmetro (Sandviken). Den sista tävlingen körs om två veckor (18 september).

På grund av det långa coronauppehållet ströks deltävlingarna i Älmhult och Skillingaryd.

Helgens tävling i Linköping med omnejd består av sju sträckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!