Göran följer sin dröm efter svåra sjukdomen

När Göran Sundberg, 58, tillfrisknade från en sjukdom bestämde han sig för att följa sin dröm om rally. "Jag tänkte att jag får nog inte en chans till".

Göran och Erica Sundeborn, far och dotter, förverkligar nu en dröm om att tävla i rally. På lördag kör de sin andra tävling ihop, i Marknadsnatta.

Göran och Erica Sundeborn, far och dotter, förverkligar nu en dröm om att tävla i rally. På lördag kör de sin andra tävling ihop, i Marknadsnatta.

Foto: Peter Calén

Rally2022-10-20 17:00

Vi träffas i Görans garage utanför Kisa där hans orangea bil står. Dottern Erica, som dessutom är hans kartläsare, är också på plats för att justera det sista inför lördagens Marknadsnatta.

Göran börjar berätta:

– Det har alltid varit en dröm för mig att köra rally. Jag har kört lite folkrace och åkt kartläsare i rally, men aldrig kört själv. Det har liksom inte funnits rätt förutsättningar, eller så tänker man att "det gör jag sen".

Men en akut händelse i hans liv förändrade inställningen.

– Jag hade semester, var här hemma när jag hamnade på golvet med en hjärnblödning. Jag kommer inte ihåg så mycket av det förrän jag vaknade till på sjukhuset.

Men rehabiliteringen har gått bra. Han är tillbaka på jobbet och, som han säger, i princip helt återställd.

– Jag har haft en otrolig tur som klarat mig så pass bra från det som hände, det inser jag. 

Han säger att det gett honom nya perspektiv.

– Jag vet att jag nog inte har samma tur en gång till, så om jag ville förverkliga drömmen om att köra rally var det nu. Det är inget att vänta på.

Sagt och gjort. Han hittade en bil på annons till ett "hyfsat pris".

– Den var väl använd, säger han och ler. Men samtidigt i hyfsat bra skick och krävde inte så mycket arbete för att bli startklar.

Sagt och gjort. Med nya däck, bromsar och justering av väghållningen var snart bilen redo för premiär. Och att just Erica skulle sitta bredvid var givet.

– Jag har också haft en dröm om att få åka rally i skogen. Jag har åkt en del med min man Simon, men bara rallyspecialer, aldrig i skogen. Så när pappa berättade att han köpt en bil förutsatte jag att jag skulle sitta bredvid.

Debuten skedde för några veckor sen och nu är det dags för Marknadsnatta. Det blir första gången de får köra efter noter, vilket kan vara nog så utmanande. Men kanske ännu mer för Erica som lever med något som faktiskt så många som en av tre vuxna gör.

– Jag kan inte skilja på höger och vänster. Så det är tur att inte jag ska köra och ta emot noterna, säger hon och skrattar. 

Hon säger att det upptäcktes när hon själv skulle ta körkort och hade svårt att veta vilket håll hon skulle svänga efter en instruktion.

– Det var ganska besvärligt i början, men med tiden har jag utvecklat en strategi, både i min bilkörning och på jobbet.

Målsättning på lördag?

– Att inte bli sist, säger Göran och skrattar. Och att ha kul, hela vägen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om