Albin Nordh siktar högt med nya bilen

Inget är som väntans tider. Fråga rallyföraren Albin Nordh får ni se. "Om jag är åksugen? Vad tror du?"

Albin Nordh gör en rejäl rallysatsning i år med ny bil. Målet är att ta medalj i SM som startar i februari och har final i Linköping i början av september.

Albin Nordh gör en rejäl rallysatsning i år med ny bil. Målet är att ta medalj i SM som startar i februari och har final i Linköping i början av september.

Foto: Peter Calén

Rally2020-01-23 18:00

Den unge talangen från Ydre MK gör i år en rejäl satsning på sin sport. Den gamla bilen, en Renault Twingo, är utbytt. När vi hälsar på i garaget där han håller till står istället en vit bil som snart är redo för äventyr i de svenska skogarna.

– Vi har varit i Lettland och hämtat en Ford Fiesta R2 som jag ska köra i samma klass som tidigare, trimmat tvåhjulsdrivet. 

Varför?

– Jag vill ha en värre bil, en snabbare bil, för att kunna vara med och konkurrera på riktigt med de snabbaste i klassen. Och det här är väl det värsta man kan hitta.

Vad menar du med det värsta?

– Det bästa då. Den här är av 2019 års modell och allting är det senaste. Prestandan på motorn är ju reglerat i klassen, men allt annat gör stor skillnad också för att allt utvecklas hela tiden. Ju nyare kaross desto bättre väghållning  I den gamla bilen fick vi köra på max hela tiden för att hänga med, nu känns det som vi har större marginaler att åka med. 

Han forsätter:

– Samtidigt blir det en annan körstil och det kommer kanske ta några tävlingar innan man kommit in i det fullt ut. Men jag ser verkligen fram emot det.

Bilen har drivits av ett team i Lettland och mest gått i det brittiska mästerskapet där teamet tog hem slutsegern. Sen har den gått en del JVM-rallyn i både Wales och Finland.

Var det ett kap eller blev det dyrt?

– Nånstans mitt emellan. De kostar vad de kostar de här bilarna. Vill man ha det bästa så får man vara beredd att satsa lite pengar. Och skulle man satsa ändå hårdare, till en R5, så blir det helt andra pengar. Dessutom behöver man samla på sig erfarenheter och åka mycket tävlingar för att lära sig den här sporten, då känns det här som ett bra första steg.

Vad är årets stora mål?

– SM-serien. Och så ska vi åka båda SM-veckorna, vinter och sommar. Nu blev ju den första tävlingen i Sandviken inställd så det dröjer ju en stund tills vi får dra igång säsongen. Nu startar den först i februari, i Vännäs.

Bra eller dåligt?

– Både och. Nu blev säsongen lite billigare men samtidigt vill man ut och åka nu när bilen står här och väntar. Det spritter rejält i fingrarna och rallysuget är enormt.

När tävlade du senast?

– Rally Blekinge i september. Och då slutade jag tyvärr bredvid vägen efter ett lite skutt. Så jag är rejält revanschsugen. 

När är bilen och du redo?

– Snart. Vi har lite kvar att pilla med, men jag hoppas kunna genomföra ett test ganska snart, bara vi hittar snö nånstans.

Albin Nordh satsar hårt inför 2020, med en Ford Fiesta R2.
Albin Nordh satsar hårt inför 2020, med en Ford Fiesta R2.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om