Hemmahopp och långväga gäster i Emiltrofén

På lördag arrangerar Vimmerby MS Emiltrofén i rally med tre specialsträckor på klassiska småländska grusvägar i Vimmerby kommun. "Det finns både hemmahopp och långväga gäster i startlistan", säger Alexander Alexandersson från arrangörsklubben VMS.

Viktor Karlsson och Kjell Fransson kör Emiltrofén på hemmaplan i helgen där Alexander Alexandersson är biträdande tävlingsledare.

Viktor Karlsson och Kjell Fransson kör Emiltrofén på hemmaplan i helgen där Alexander Alexandersson är biträdande tävlingsledare.

Foto: Arkiv

Rally2022-08-18 17:00

Rallysäsongen börjar smyga igång igen efter lite semesteruppehåll och att Emiltrofén avgörs just i slutet av augusti ser tävlingsledningen som en fördel.

– Jag var lite orolig på förhand kring hur många förare som skulle anmäla sig. Tidigare i vår har det varit lite tunt anmält på sina håll och en del tävlingar har fått ställas in. Med tanke på pandemin som varit och nivån som bränslepriserna ligger på har intresset för att tävla sjunkit lite. Nu tror jag att vi drog fördel av att ha en tävling tidigt efter semestern så många var sugna på att köra ändå, säger Alexander Alexandersson som tävlar mycket till vardags men agerar biträdande tävlingsledare den här gången.

127 anmälda förare fick man ihop till slut med reservation för efteranmälningar. De gör upp i 17 olika klasser där allt från veteranbilar till de mer avancerade maskinerna kommer att pröva lyckan i de småländska skogarna.

– Emiltrofén ingår både i Bilsport Rally Cup och riksmästerskapet för historiska bilar. Därför kommer det en del långväga gäster. Dessutom finns det många hemmahopp. Förare som Kjell Fransson, Morgan Olsson, Viktor Karlsson och William Andersson brukar hålla sig väl framme i sina klasser. Vimmerbyförararna har presterat starka resultat i många tävlingar och ligger bra till i olika cuper. Förhoppningsvis kan den trenden hålla i sig i helgen.

Gnagaredalen är tävlingcentrum på lördag där bilarna ger sig iväg på förmiddagen. Totalt ska förarna köra 111 kilometer varav 42 kilometer är fördelat på tre unika sträckor.

– Det är klassisk småländsk grusväg som gäller. Vi kommer att nyttja vägar som använts under tävlingar tidigare, men med en del nya kombinationer. Alla sträckor är belägna inom Vimmerby kommuns gränser.

För att få ihop ett så stort arrangemang krävs förstås många funktionärer. Både ute i skogarna och i organisationen kring själva tävlingen.

– Det är ganska jobbigt, men samtidigt väldigt roligt att dra runt ett arrangemang av det här slaget. Det krävs runt 100 funktionärer ute på vägarna i skogen för att lösa så att den biten fungerar. Sedan är vi ett 50-tal till som styr med allt annat runt omkring. Det är alltid en utmaning att få tag på så mycket folk, men vi har lyckats lösa det.

Morgan Olsson från Vimmerby är ett av hemmahoppen i Emiltrofén.
Morgan Olsson från Vimmerby är ett av hemmahoppen i Emiltrofén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!