Mittbacken som snöat in pÄ padel: "Brinnande intresse"

Han Àr fotbollsprofilen som sadlade om till padel nÀr han fyllt 40. TvÄ Är senare driver Jonas Fors en egen tour och Àr delÀgare i en padelhall. "Det pratas om padeldöden, men jag tycker att sporten lever i högsta grad", sÀger han.

Jonas Fors tog över padelhallen i Storebro tillsammans med Jens Virtanen i september och driver den under namn J Padel Club.

Jonas Fors tog över padelhallen i Storebro tillsammans med Jens Virtanen i september och driver den under namn J Padel Club.

Foto: Magnus Strömsten

Padel2023-12-23 16:00

En stabil mittback i Vimmerby, Frödinge och Storebro. Efter över 20 Är i den lokala fotbollen har Jonas Fors stÀllt undan de skorna och fokuserar helt pÄ racket och boll istÀllet.

– Jag hoppade inte pĂ„ tĂ„get lika tidigt som mĂ„nga andra utan började för drygt tvĂ„ Ă„r sedan. Jag fastnade direkt och sedan har det gĂ„tt snabbt, sĂ€ger Fors och syftar pĂ„ hur stor del av hans liv som padeln blivit.

Tidigare i Ă„r bestĂ€mde han sig för att dra igĂ„ng en egen tour med deltĂ€vlingar över hela SmĂ„land. Den gick i mĂ„l med finalspel i Kalmar för tvĂ„ veckor sedan. 

Är du nöjd med den första sĂ€songen?

– Absolut. Det har vĂ€ldigt roligt att Ă„ka runt pĂ„ olika orter och fĂ„ se nya hallar. Intressant att delta har varit stort och det har varit hög klass pĂ„ spelet. SĂ€rskilt i finalen i Kalmar dĂ€r det bjöds pĂ„ spĂ€nnande matcher av riktigt duktiga lirare. 

Flera spelare frĂ„n Vimmerby och Hultsfred har tagit chansen att mĂ€ta sina krafter mot de bĂ€sta frĂ„n Kalmar, VĂ€xjö och Oskarshamn. 

Blir det en ny upplaga 2024?

– Ja. Jag har inte spikat alla detaljer Ă€n, men jag kommer justera en del detaljer i upplĂ€gget utifrĂ„n vad jag fĂ„tt för respons under första Ă„ret. Tanken Ă€r att avgöra hela turneringen under en dag istĂ€llet för tvĂ„. Dessutom kommer jag utöka antalet deltĂ€vlingar och nĂ„gra av de nya kommer att avgöras i Östergötland ocksĂ„. Sedan kommer vi lĂ€gga till en klass och köra A-, B- och C-klass och istĂ€llet minska antalet deltagare i varje klass. PĂ„ sĂ„ vis gĂ„r alla vidare till slutspel och fĂ„r minst fyra matcher.

Förutom att dra igÄng en padeltour har Fors Àven hunnit med att bli delÀgare i en padelhall under Äret. I september tog han över anlÀggningen i Storebro tillsammans med Jens Virtanen. I samband med det bytte hallen namn till J Padel Club.

– Vi fick mĂ„nga kommentarer i stil med "Ă€r du inte riktigt klok" eller "det var vĂ„gat" nĂ€r nyheten kom. Jag kan hĂ„lla med om att det verkar riskabelt utifrĂ„n, men bĂ„de Jens och jag Ă€r övertygade om att vi ska fĂ„ det att fungera. Vi har samma syn pĂ„ padel och ett brinnande intresse för sporten.

Vad krÀvs för att fÄ snurr pÄ verksamheten?

– Det gĂ€ller att hitta pĂ„ olika saker för att locka spelare. Vi drog igĂ„ng ett ligaspel med Americano som blivit vĂ€ldigt lyckat. Sedan gĂ€ller det att hitta aktiviteter som engagerar. Det Ă€r enklare om man tycker att det Ă€r sĂ„ roligt som vi gör.

BĂ„de Fors eller Virtanen jobbar heltid med annat och har padelhallen som en hobby. 

Hur fÄr ni tiden att rÀcka till?

– Det Ă€r klart att man lĂ€gger mycket fritid i hallen sĂ„ familjen blir lidande av det. Men min sambo spelar ocksĂ„ sĂ„ det underlĂ€ttar.

NÄgot som han reflekterat över Àr att mÄnga som spelar padel fokuserar nÀstan fullt ut pÄ matchspel och Àgnar ingen tid till trÀning.

– SĂ„ funkar det ju inte alls inom fotbollen. DĂ€r trĂ€nar du i regel tre gĂ„nger sĂ„ mycket som du spelar match.

Fors har sjÀlv utbildat sig inom padeltrÀning och börjat hÄlla i en del pass.

– Det finns spelare som varit aktiva lĂ€nge, men aldrig funderat över tekniken. Hur man hĂ„ller racket och varför bollen gĂ„r som den gör nĂ€r man slĂ„r. Felet mĂ„nga gör Ă€r att man slĂ„r för hĂ„rt. FĂ„r man ner farten och hittar kontrollen istĂ€llet Ă€r det vĂ€ldigt utvecklande för spelet. Dessutom vill jag satsa mer pĂ„ trĂ€ning för ungdomar för att bredda sporten och hitta nya spelare.

Jonas Fors har arrangerat Drop Padel Tour under Äret och har planer pÄ att utveckla den ytterligare nÀsta Är.
Jonas Fors har arrangerat Drop Padel Tour under Äret och har planer pÄ att utveckla den ytterligare nÀsta Är.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!