Stjärnans oro: "Svårt bland allt folk och bilar"

Jäktade stadsbor och trafikerade gator – det är några av Tove Alexanderssons hinder när hon ska försöka ta hem både sprint-EM och världscupen i Italien. –Det är inte helt optimalt, säger orienteringsstjärnan.

Tove Alexandersson. Arkivbild.

Tove Alexandersson. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Orientering2023-10-03 05:47

Totalsegern i världscupen har Tove Alexandersson som i en liten ask. Inför finalen, som kombineras med sprint-EM i Italien, leder hon med 130 poängs marginal före landsmaninnan Sara Hagström.

EM inleds med individuell sprint och springs i smala gränder och parker i äldre italienska städer. Något som oroar Alexandersson.

– Det är svårt när det är mycket folk och bilar. Det är inte helt optimalt att springa i full fart där. Det är också mycket svårare att förbereda sig för och träna på.

Alexandersson föredrar att tävla i skogen. "Det är där jag är som bäst", menar hon. I EM deltar Alexandersson även i knockoutsprinten.

– Där springer man flera gånger i heat i stället för enskilt. Det är ganska annorlunda med fler taktikmoment där man kan dra nytta av varandra. Fast det är också många saker man inte kan påverka.

Skulle Alexandersson springa hem världscupen blir det hennes nionde raka totalseger. Men det är ingenting hon vill tänka på.

– Jag tar ett lopp i taget. När jag springer ska jag inte fokusera på det utan jag har annat i tankarna.

Fakta: Sprint-EM i Italien

När:

Onsdag 4 oktober: Individuell sprint i Verona

Fredag 6 oktober: Sprintstafett i Soave

Söndag 8 oktober: Knockoutsprint i Vicenza

Svenska laget:

Damer: Tove Alexandersson, Emma Bjessmo, Sara Hagström, Tilda Johansson, Hanna Lundberg, Karolin Ohlsson, Lina Strand, Josefin Tjernlund, Vilma von Krusenstierna, Tilda Östberg.

Herrar: Oskar Andrén, Max Peter Bejmer, Gustav Bergman, Jonatan Gustafsson, Axel Granqvist, August Mollén, Martin Regborn, Emil Svensk, Isac von Krusenstierna.

SVT sänder.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel datum för tävlingarna. Rätt är onsdag, fredag och söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!