Firade födelsedag med VM-guld: "Drömt om det här"

De svenska damstafettlaget i orientering tog VM-guld i Schweiz. Segermarginalen blev hela 4 minuter och 28 sekunder. –Jag hade absolut inte kunnat önska en bättre födelsedagspresent, säger nyblivna 21-åringen Hanna Lundberg till TT.

Hanna Lundberg. Arkivbild.

Hanna Lundberg. Arkivbild.

Foto: Nisse Schmidt/TT

Orientering2023-07-16 14:23

Sverige ställde upp med följande lag i damstafetten; Hanna Lundberg, Sara Hagström och Tove Alexandersson.

Och det blev en blågul succé.

Talangen Hanna Lundberg firade 21-årsdagen med att inleda stafetten, och gjorde det med bravur. Lundberg gav Sara Hagström en ledning på nästan en och en halv minut att bygga vidare på.

– Jag är förvånad över att det blev så mycket. Det är jag väldigt nöjd med, säger Lundberg.

Efter att Hagström levererat fick ankaret Tove Alexandersson gå ut på tredje, och sista, sträckan med en ledning på drygt två och en halv minut.

– Jag gjorde allt jag kunde för att ge Tove så mycket tid jag kunde, säger Hagström.

Ledningen tappade inte Alexandersson och guldet kunde säkras. Sverige har nu tagit tre raka VM-guld i stafett på damsidan.

"Har drömt om det här"

Hemmanationen Schweiz knep silvret.

I och med stafettguldet tog Alexandersson sin tredje medalj i mästerskapet, två guld och ett silver. Medaljen var debutanten i skogs-VM-sammanhang, Hanna Lundbergs andra. Detta efter att hon även blivit bronsmedaljör på medeldistansen.

– Jag har drömt om det här – men knappt vågat hoppas. Det har varit väldigt mycket fokus på orientering och lite födelsedagsfirande, säger Lundberg.

– Vi har fokuserat på att ta en kontroll i taget, att vara godkända i mål och göra bra lopp. Nu får vi se vad det bjuds på för firande.

Födelsedagsfirandet prioriterar Lundberg dock bort den här gången.

– Det blir guldfirande framförallt, säger hon.

Brons i herrstafetten

I herrstafetten tidigare under söndagen blev det svenskt brons.

– Vi är mest trötta nu. Men i kväll ska vi fira med tårta och glass, säger ankaret Emil Svensk till TT.

Gustav Bergman växlade över som trea till Emil Svensk på ankarsträckan. Därefter höll Svensk tredje platsen och säkrade ett svenskt brons – 57 sekunder efter segrande Schweiz. Finland slutade tvåa.

Det svenska bronslaget bestod av Albin Ridefelt, Gustav Bergman och Emil Svensk.

– Det känns jättebra. Vi sprang bra allihopa. Vi åkte ju hit till VM och skulle kämpa om, kanske först och främst individuella, medaljer. Så det är jättekul att vi kan ta en medalj sista dagen, säger Svensk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!