Beskedet: Orienteringsfesten ställs in

Förra våren ställdes Tiomila in och förbereddes för maj 2021 istället. Men det blir ingen orienteringsstafett nu heller.

Tiomila i Valdemarsvik i början av maj ställs in.

Tiomila i Valdemarsvik i början av maj ställs in.

Foto: Svenska Orienteringsförbundet

Orientering2021-02-03 13:12

I januari öppnade anmälan till Tiomilas 75-årsjubileum och Gamleby OK:s Hans Söderberg sa följande till Sporten:

– Alla kartor är redan färdiga och vi håller på och sätter upp kontroller i skogen. Det ska även byggas upp ett tävlingsområde och dras fiber i skogen för att kunna sända på både webben och på storbild inne på arenan. Inbjudan som skickats ut har översatts till både engelska och finska. Vi har haft möten i flera år inför det här.

Söderberg, som är informationsansvarig för Tiomila, var dock orolig över att pandemin skulle ställa till det, och det visade sig bli så.

undefined
Gamleby OK:s Hans Söderberg är informationsansvarig i Tiomila Valdemarsvik.

På onsdagseftermiddagen samlades representanter från arrangerande klubbar på Grännäs i Valdemarsvik för att meddela att Tiomilas 75-årsjubileum skjuts upp ytterligare, givetvis ett bakslag för Gamleby OK, Västerviks OK och övriga arrangörer.

"Coronapandemin har påverkat och drabbat oss hårt och vi ser inga möjligheter att, utifrån rådande omständigheter, kunna bjuda in till ett Tiomila i Valdemarsvik 1–2 maj. Vi beklagar detta djupt mot bakgrund av att, som vi noterat, många föreningar sett fram emot att delta i årets Tiomila. Det är även beklagligt med tanke på all den tid våra ideella krafter lagt ner i förberedelsearbetet", säger årets generalsekreterare Kjell Holmström i ett pressmeddelande.

Arrangören tittar nu på möjligheten att arrangera Tiomila i höst istället.

"Där är första uppgiften att utreda om Valdemarsvik har möjlighet att flytta sitt arrangemang. Vi hoppas kunna återkomma med fler besked inom kort", säger Tiomilaföreningens ordförande Christer Nordström i pressmeddelandet.

Gamleby OK:s Hans Söderberg säger så här om onsdagens beslut:

– Vi var lite förberedda, men det är ändå jättetungt och jättetråkigt. Kontrollerna sitter ju redan uppe i skogen, banorna är klara och sponsorarbetet har kommit långt. Vi har jobbat länge med det här och även boostat våra träningspaket inför tävlingen. Men vår organisation består och nu finns det tre scenarier det jobbas efter.

Vilka dessa tre scenarier är vill han dock inte gå in på i nuläget.

– Nej, det är inte officiellt eller helt klart än, utan det är Tiomilaföreningen som sköter det där. Men för oss vore det bästa scenariot att skjuta på evenemanget ett år. Vi vill ju arrangera ett riktigt Tiomila som går på våren, menar Hans Söderberg.

Karta: Grännäs Camping & Stugby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!