Ponsiluoma tog silver: "Större än VM-guldet"

Till sist bröt Martin Ponsiluoma skidskytteherrarnas medaljtorka. I sista OS-loppet ordnade VM-guldmedaljören ett silver. –Det känns helt fantastiskt. Jag kände att i dag har jag chansen, säger Martin Ponsiluoma.

Martin Ponsiluoma tog OS-silver i masstarten.

Martin Ponsiluoma tog OS-silver i masstarten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Olympiskt2022-02-18 10:17

I Pyeongchang för fyra år sedan var Ponsiluoma reserv och gjorde bara ett framträdande, 38:a i distansloppet.

Nu har han, som blev sensationell VM-guldmedaljör i sprint förra året, tagit sin första OS-medalj.

Silvret i masstarten är till och med en bedrift än VM-guldet i Pokljuka förra året, enligt skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

– Martin har haft chansen på sprinten och på distansen och missade något skott för mycket. I dag tar han chansen, säger Chabloz.

– Jag är så grymt stolt, det här är enormt. Det är större än VM-guldet.

"Varit nära"

Svensken lät sig inspireras av damernas masstart, där de svåra förhållanden gjorde att hela startfältet bommade betydligt mer än vanligt.

– Det har varit nära det här mästerskapet, i sprinten hade jag en väldigt bra chans, men tog den inte riktigt. Men jag kände redan innan loppet i dag att jag har chansen, säger Martin Ponsiluoma.

– När jag såg damtävlingen, det var mycket bom och de var på pallen med fyra bom, så jag kände att i dag kan jag verkligen göra det om jag håller ihop det bra.

Sebastian Samuelsson var besviken efter sin elfteplats – men hyllade Ponsiluoma.

– Helt fantastiskt. Han är verkligen bäst när det gäller, det är otroligt imponerande, säger Samuelsson.

En bom i liggande

Martin Ponsiluoma började tidigt att avancera i fältet efter starten. Trots en bom i första liggande skyttet gick han ut som 14:e, medan landsmannen Sebastian Samuelsson då hade ledningen efter en felfri insats.

När Samuelsson kom in till det andra liggande skyttet var han trea, och med ännu ett fullt skytte kunde han åter gå ut på bronsplats. Ponsiluoma var också felfri och gick därefter ut på sjätte plats.

Martin Ponsiluoma lyckades komma ikapp sin landsman och när det var dags för det tredje skyttet – stående – hade han fjärdeplatsen medan Samuelsson var femma.

Ponsiluoma, som var felfri, gick ut på silverplats sex sekunder efter norske Johannes Thingnes Bø som dragit på sig en straffrunda – medan Samuelsson behöll femteplatsen med en bom.

Ohotad tvåa

Och i det sista skyttet fick Ponsiluoma superläget. Han åkte in som trea – men franske Quentin Fillon Maillet sköt bort sig och svensken kunde därmed trots en bom gå ut som tvåa med god marginal ned till fransmannen.

Ponsiluoma åkte därför ohotat in som tvåa efter norske Thingnes Bø.

– Jag är helt tom nu, det känns som att... Åh, nu har man allt man vill ha, säger huvudtränaren Johannes Lukas.

Bronset tog norske Vetle Sjåstad Christiansen.

Fakta: Martin Ponsiluoma

Född: den 8 september 1995 i Östersund.

Bor: Östersund.

Klubb: Tullus.

Främsta meriter: OS-silver i masstart 2022. VM-guld i sprint, -silver i stafett och -brons i mixedstafett på VM 2021, fyra individuella pallplatser i världscupen.


Fakta: OS-medaljer för svenska herrar i skidskytte

1960: guld, 20 km: Klas Lestander.

1968: brons, stafett, 4x7,5: Lars-Göran Arwidson, Tore Eriksson, Olle Petrusson, Holmfrid Olsson.

1972: brons, 20 km: Lars-Göran Arwidson.

1992: brons, 20 km: Mikael Löfgren. Brons, stafett, 4x7,5 km: Ulf Johansson, Leif Andersson, Tord Wiksten, Mikael Löfgren.

2010: guld, jaktstart 12,5 km: Björn Ferry.

2018: guld, stafett 4x7,5 km: Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson, Fredrik Lindström. Silver, jaktstart 12,5 km: Sebastian Samuelsson.

2022: silver, masstart: Martin Ponsiluoma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!