IOK markerar mot Ryssland – men OS-chansen kvar

IOK straffar och stänger av Ryssland – men lämnar ändå OS-vägen öppen för ryska idrottare till Paris nästa sommar. Däremot kan ett sånt besked dröja ytterligare.

Internationella olympiska kommittén lämnar dörren öppen för ryska idrottare i Paris-OS 2024. Arkivbild.

Internationella olympiska kommittén lämnar dörren öppen för ryska idrottare i Paris-OS 2024. Arkivbild.

Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Olympiskt2023-10-12 15:52

Internationella olympiska kommittén, IOK, har samlats i indiska Mumbai för att bland annat diskutera om ryska och belarusiska idrottare ska få delta i OS i Paris nästa sommar.

Men det tre dagar långa mötet inleddes med att IOK stängde av Rysslands olympiska kommitté (ROK).

Detta sedan ROK i förra veckan beslutat att införliva de ockuperade ukrainska områdena Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja i sin verksamhet.

"ROK:s beslut att inkludera regionala idrottsförbund som ligger under Ukrainas olympiska kommitté, är ett brott mot de olympiska reglerna och en överträdelse mot den ukrainska olympiska kommitténs territoriala integritet", skriver IOK i beslutet.

Har inte rätt till ekonomiskt stöd

Avstängningen innebär bland annat att ROK inte har rätt till ekonomiskt stöd.

Andrij Jermak, stabschef till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, välkomnar beslutet. På sociala medier skriver han enligt AFP:

"Det här är ett viktigt beslut. Vi kommunicerade med våra partners att idrotten inte kan blunda för politiken när en terroristnation (Ryssland) begår folkmord och nyttjar sina idrottare för propaganda."

ROK skriver i ett uttalande:

"IOK har tagit ännu ett kontraproduktivt politiskt motiverat beslut… Majoriteten av de ryska idrottarna är redan avstängda från internationella tävlingar och påverkas ändå inte av det här."

Tidigare rekommendationen gäller

Samtidigt skriver IOK i ett pressmeddelande att den rekommendation som lades fram i slutet av mars i år fortfarande gäller. Det var då IOK-styrelsen meddelade att individuella idrottare från Ryssland och Belarus ska kunna få delta i OS i Paris 2024 och Milano/Cortina 2026 under neutral flagg.

Förutsättningen är att idrottarna inte har någon koppling till den ryska krigsmakten. Några lag tillåts inte, enligt IOK:s rekommendation.

Mötet i Indien den här veckan väntas ta beslutet kring det – men efter torsdagens bestraffning kan det eventuellt komma att dröja ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!