Besviken Frida Karlsson stoppas från tremilen

Efter ett tungt OS stoppas Frida Karlsson från den avslutande tremilen i OS. "Det känns tungt, och jävligt och tomt nu", skriver Karlsson själv på Instagram. –Det är hemskt när man inte längre styr över sin egen kropp, säger hennes mamma Mia Karlsson till TT.

Frida Karlsson har tagit ut sig i spåret flera gånger under OS. Arkivbild.

Frida Karlsson har tagit ut sig i spåret flera gånger under OS. Arkivbild.

Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Olympiskt2022-02-18 11:06

Därmed är OS över för 22-åringen, som hade stora förväntningar på sig och får åka hem med ett stafettbrons som enda pallplats.

Landslagsledningen gör bedömningen att tremilsbanan på hög höjd ställer höga krav på åkarna. För höga för Frida Karlsson, som haft ett tufft OS.

– De som har varit på plats kan ju göra en mycket bättre bedömning. Frida är som hon är och lever på hoppet in i det sista, säger hennes mamma Mia Karlsson till TT om beslutet.

Det stora medaljhoppet Frida Karlsson inledde spelen med en kollaps i skiathlon och har sedan dess inte lyckats komma tillbaka ordentligt.

Flera OS-åkare har kollapsat under tävlingarna i Zhangjiakou, bland annat även den norska skidskytten Ingrid Landmark Tandrevold i jaktstarten.

Men enligt Mia Karlsson har Frida Karlsson inte varit rädd.

– Sen vill man ju inte uppleva det som hon eller Ingrid upplevde. Det är hemskt när man inte längre själv styr sin egen kropp.

Enligt mamman hade Frida Karlsson stått på startlinjen vid tremilen om hon själv fått bestämma.

– Hon förstår vad de säger. Hon leder distanscupen i världscupen, det kommer fler tävlingar efter det här också. Det kan hon ändå se.

Landslagsledningen bedömer att tremilen blir för tuff för Frida Karlsson, som trots allt tog brons på distansen i VM i fjol.

"Återhämtning är en viktig pusselbit i den samlade bedömningen", säger landslagschefen Anders Byström i ett pressmeddelande.

Samtidigt har Karlsson mått bättre efter de senare loppen.

– Det har blivit betydligt bättre, säger Mia Karlsson.

"Den medicinska bedömningen är att hon skulle må bra av lite mer återhämtning. Hon kan ställa sig på startlinjen till tremilen, men bedömningen är att det på längre sikt är bäst att stå över på söndag", säger landslagsläkaren Jan Wall i pressmeddelandet.

Frida Karlsson ville själva ställa upp.

"Hoppet levde om en sista chans på söndag. Men det blir visst inget", konstaterar hon själv på Instagram.

Hon fortsätter:

"Jag nådde inte mina mål. Det känns tungt, och jävligt, och tomt nu, men vafan!! Det finns mycket värre saker här i livet ju. Tack för erfarenheten, för utmaningarna och för stöttningen. Det är det som kommer ta mig dit nästa gång".

Nu blir det kvartetten Ebba Andersson, Emma Ribom, Jonna Sundling och Charlotte Kalla, som åker tremilen. För 34-åriga Kalla kan det blir den sista OS-tävlingen i karriären.

Tremilen körs på söndag morgon, svensk tid.

Mia Karlsson tillsammans med dottern Frida Karlsson tidigare under säsongen. Arkivbild.
Mia Karlsson tillsammans med dottern Frida Karlsson tidigare under säsongen. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!