Med dryga två månader kvar till seriepremiären mot Jitex i division 1 är det ett Vimmerby IF i full gång med förberedelserna. Försäsong med allt dess innehåll och det har minst sagt varit god uppslutning.

– I hela truppen (A, B och C) har vi 45 spelare som är med och tränar regelbundet. Sen har vi snittat ungefär 35 spelare per träning vilket såklart är riktigt bra, säger Vimmerbys nye huvudtränare Jonas Karlsson.

Vimmerbylaget har kört på hårt. Fystränaren Louise "Lollo" Cronwall har kört flera tuffa pass med spelarna varje måndag. Mycket fokus läggs på att bygga upp spelarnas fysik inför säsongen, men VIF har nött riktigt hårt på speciellt en annan sak också.

– Vi har lagt väldigt mycket kraft på att sätta ett försvarsspel. Det är det vi har ägnat tiden åt mest utöver fyspassen. Anfallsspelet har vi egentligen inte pratat någonting om än.

Vill du se ett mer defensivt och kompakt Vimmerby den här säsongen?

– När det krävs ja, men inte annars. Vi ska vara ett offensivt lag där spelet präglas av mycket passningar. Sen ibland måste vi såklart backa hem, men då ska vi vara sylvassa på kontringar.

Som ny tränare i ett lag tar det såklart tid innan Karlsson lär känna sin trupp och alla spelares kvalitéer. Jonas tycker att han har en bit kvar och när det gäller hur laget ska formeras har han inte något direkt svar ännu.

– Eftersom jag inte har sett spelarna spela match innan vet jag inte exakt hur vi ska ställa upp. En fyrbackslinje är mer eller mindre spikad. Men sen om vi ska spela med fyra eller fem mittfältare är något jag får ta beslut om längre fram.

På lördag kommer Karlsson få se sitt nya lag matchas. Växjö DFF Akademi kommer till Skobes Arena för en träningsmatch som Jonas verkligen ser fram emot.

– Äntligen kommer vi in i den perioden där vi får spela matcher. Det ska bli väldigt intressant för mig att se hur vi ser ut.

Vad blir det viktigaste för er del i denna premiärmatch?

– Att vi orkar 90 minuter. Jag ska inte behöva fundera på det, utan jag vill ha ett kvitto på att vi orkar en hel match. Vi ska främst försöka sätta vårt försvarsspel. Vad jag hört är Växjö ett bollskickligt lag så det ska bli kul med ett sånt motstånd.

En uppdatering gällande skador är att målvakten Sofie Johansson, som åkte på en hjärnskakning för fyra veckor sedan i Futsal-DM, är tillbaka till nästintill hundra procent.

– Hon har kommit tillbaka mer och mer. Men det var en otäck smäll så det kommer ta ett tag att vara tillbaka rent mentalt.

Korsbandsskadade Malin Engström är på god väg i sin rehabilitering.

– Hon rehabtränar för fullt. Hon måste följa en plan, men vi hoppas hon spelar fotboll igen under den här säsongen.