Vilken krock – både GP och Semesterrace samma helg

Lördagen 15 juli 2023 kommer bli rena julafton för motorsportsentusiaster. Semesterracets finaldag avgörs samma dag som GP-tävlingen i Målilla. Det innebär samtidigt utmaningar för arrangörsklubbarna. "Den här krocken känns djupt olycklig", säger Vimmerby MS ordförande Roger Karlsson.

Målillas GP-tävling avgörs den 15 juli nästa år, samma dag som Semesterracets sista dag i Vimmerby.

Målillas GP-tävling avgörs den 15 juli nästa år, samma dag som Semesterracets sista dag i Vimmerby.

Foto: Magnus Strömsten

Motorsport2022-11-23 07:00

Vecka 28 har genom åren blivit synonymt med Semesterracet i Vimmerby. När Målilla MK nyligen meddelade att nästa års GP-tävling på Skrotfrag Arena kommer att avgöras den 15:e juli uppstod en krock. Två av sommarens stora evenemang lokalt kommer att avgöras samma dag.

– Vi tog kontakt med Vimmerby MS och förklarade läget så fort vi fick reda på datumet och att den här krocken skulle uppstå. Vi var medvetna om att det kan leda till problem, men samtidigt kan det leda till möjligheter. I de diskussioner vi har haft med VMS så här långt så har de varit tillmötesgående och vi ska se möjligheten till en riktig motorlördag, säger MMK:s ordförande Tomas Karlsson.

I år avgjordes Målillas GP i mitten av september. Tidigare år har evenemanget ofta avgjorts i mitten av augusti.

Hade ni andra datum att välja på?

– Nej, vi fick det här datumet tilldelat och det var bara att acceptera det eller avstå deltävlingen helt. 

undefined
Vimmerby MS flaggskepp Semesterracet får konkurrens av GP-tävlingen i Målilla till sommaren.

Vimmerby MS ordförande Roger Karlsson ser fler utmaningar än möjligheter med att Semesterracet kolliderar med GP-tävlingen.

– Det är djupt olyckligt och jag har svårt att se att någon av klubbarna kan vinna på det här, säger han.

Samtidigt har han förståelse för Målilla MK:s situation och från VMS sida har man redan börjat fundera kring lösningar.

– Vi hade ett planeringsmöte kring Semesterracet överlag tidigare i veckan och tog upp den här frågan då. Det finns många utmaningar att lösa framöver, men vi har inte tagit några beslut än.

Vilka problem ser du med krocken?

– En viktig aspekt är att det finns många funktionärer som brukar ställa upp för båda klubbarna på evenemangen. Nu kan det bli dragkamp om dem. Sedan är det hård belastning på boenden i trakten redan som det är under den här semesterperioden och den kommer öka ytterligare. Publikmässigt är det svårare att bedöma på förhand hur det kommer påverka.

Övervägde ni att byta datum för Semesterracet?

– Nej, det var aldrig aktuellt. Våra mest trogna besökare är så vana vid att det är vecka 28 som gäller och många brukar boka sitt boende i god tid. Det hade inte fungerat. Det vi skulle kunna göra är att se över tidsschemat på lördagen och se om vi kan få till en kortare finaldag. Risken finns ändå att det kan dra ut på tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!