Rallyprofilen om flytten: "Nödvändigt beslut"

Nyligen kom beskedet att Svenska Rallyt flyttas från Värmland till Umeåtrakten. "Det var ett beslut som ingen ville ta, men samtidigt ett nödvändigt beslut för att behålla ett riktigt vinterrally i Sverige", säger lokale rallyprofilen Victor Karlsson.

Victor Karlsson tycker att det är rätt beslut att flytta svenska rallyt från Värmland till Umeå för att få till ett riktigt vinterrally.

Victor Karlsson tycker att det är rätt beslut att flytta svenska rallyt från Värmland till Umeå för att få till ett riktigt vinterrally.

Foto: Joakim Strand

Motorsport2021-04-14 16:15

I takt med att de svenska vintrarna blivit allt mindre snösäkra har frågan väckts om det svenska rallyt ska fortsätta att arrangeras i Värmland. Nyligen kom beskedet att VM-rallyt ska arrangeras i Umeå nästa år istället.

– Jag kan tycka att det är lite synd för egen del. Värmland har varit lika med svenska rallyt för mig och det finns starka traditioner och en historia som är svåra att ersätta när man byter plats. Samtidigt har en flytt varit på tal under många år då det internationella förbundet FIA, som står bakom serien, har som krav att det ska vara ett vinterrally som körs i snö. Det kan man inte garantera i Värmland och då tycker jag att det är rätt prova något nytt och se möjligheterna med det, säger Victor Karlsson som är från Järnforsen och tävlar på SM-nivå till vardags.

Karlsson har själv kört tävlingar i Umeå och Vännäs där tävlingen ska avgöras 2022 och gillade det.

– Jag har kört SM-deltävlingar där och det finns många fina sträckor där man har en större chans att garantera rikligt med snö. Så det kan nog bli bra.

Det geografiska läget tror han däremot kan påverka publikintresset.

– Jag tror att många lokala rallyentusiaster drar sig för att åka uppåt 100 mil för att se på tävlingen. När det var i Värmland var det tillräckligt nära för att åka upp över dagen eller helgen. Nu blir det ett större projekt som bara de riktiga rallynördarna ger sig på, säger Victor Karlsson.

Svenska Rally 2021 blev inställt på grund av coronapandemin.

– Det var lite synd då arrangören lagt ett par sträckor uppåt Dalarna där det ofta är god tillgång på snö. Nu fick man inte chansen att testa dem.

Följderna av coronapandemin har satt käppar i hjulen för hans egen del också. I dagsläget är det stopp för all tävlingsverksamhet i landet.

– Det är svårt att se någon ljusning som läget är nu. Planen för SM-serien är att komma igång och köra i augusti och avverka 4-5 deltävlingar inom loppet av sju veckor. Det vore kul om det gick att genomföra.

Vad gör du för att hålla igång fram tills dess?

– Det blir mycket tid i garaget för att se till att bilen är i gott skick tills det börjar. Sedan försöker jag komma ut och träningsköra en del. Det är viktigt att åka fort emellanåt så att inte känslan försvinner. 

Victor Karlsson längtar till att rallysäsongen kan komma igång.
Victor Karlsson längtar till att rallysäsongen kan komma igång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!