Vimmerby MS har en imponerande bredd på endurosidan. Och inte bara bredd, utan även en stark topp. Här finns givetvis Calle Bjerkert och Kalle Svensson, men också killar som bland andra Kim Nilsson och Oscar Blom.
Alla är de hängivna sin sport med allt vad det innebär. För de allra flesta är det en livsstil som är så mycket mer än bara själva åkandet i skog och mark. Som enduroförare måste du ha järnkoll på cyklarna också. Ofta in i minsta detalj. Det blir som sagt ännu mer påtagligt inför en påfrestande kåsa i november.
Kristadalakillen Kim Nilsson vet. Han förbereder sig som bäst inför sitt femte kraftprov i tävlingen.
- Det blir mycket skruvande. Det gäller att ha koll på grejorna och veta att de håller.
34-åringen kör en Husqvarna, en 250 cc tvåtakt.
- Den känns jäkligt bra. Den är smidig och lätt. Och jag måste säga att Jonas Blom har gjort ett kanonjobb med fjädringen. Att den är okej är A och O i en lång kåsa.
Uppemot 25 000 kronor
I nästa andetag pratar Kim om lyset. Bara det är en hel vetenskap i endurokretsar. Lyset måste fungera perfekt under nattens körning. Och det är ingen billig affär heller.
- Jag tippar att det kostar nånstans mellan 20 000-25 000 kronor. Jag har tre lysen, två på hjälmen och en på cykeln. Två av dem är Xenon-lampor. I mörkret måste du kunna se brett, långt och kort. Det måste bara funka.
Började som treåring (!)
Kim Nilsson vet allt det där. Han har motorsporten i blodet.
- Ja, haha. När jag var mindre bodde jag mer eller mindre i garaget. Pappa höll ju på och jag började köra motorcykel redan som treåring.
Trots att han är skicklig och vet hur han ska fixa en motorcykel som gått sönder, är han samtidigt fullt medveten om en sak. Ett litet kabelbrott eller någon annan "skitsak" kan tvinga honom att bryta en kåsa.
- Så är det. Cykeln är så skitig under loppet att man inte alltid kan se vad som är felet om man får stopp i mörkret. Det är inte lätt. Sedan måste man ju fixa allt själv.
Lite hjälp får ändå förarna, mellan sträckorna.
- Jo, vi får hjälp med att tanka och laga demolerade saker. Vätska och mat också förstås, men oftast är det sån tidspress. Det är tufft.
Kim redo för Novemberkåsan
Skruva, meka, dona. Timme efter timme i garaget.Det är vardag för en enduroförare, inte minst inför en kåsa.- Jo, det har ju blivit några sena kvällar nu. Tur att jag har en förstående sambo. Som en i Blom-släktet vet hon vad det innebär, säger Kim Nilsson och avfyrar ett skratt.
Kim Nilsson har tillbringat många timmar med att meka med sin Husqvarna. Nu känner sig Vimmerbyföraren redo för sin femte Novemberkåsa.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!