Inget Semesterrace – men VMS har mycket annat på gång

För andra året i följd står Gnagaredalen tom vecka 28. Semesterracet må vara inställt, men Vimmerby MS har flera andra stora arrangemang på gång i höst. "Det finns en hel del planer", säger klubbens ordförande Roger Carlsson.

Folkracebanan som brukar kantas av tusentals åskådare som följer heaten i dagarna fem den här veckan ligger öde och tom. Förhoppningsvis ska verksamheten komma igång till hösten igen.

Folkracebanan som brukar kantas av tusentals åskådare som följer heaten i dagarna fem den här veckan ligger öde och tom. Förhoppningsvis ska verksamheten komma igång till hösten igen.

Foto: Magnus Strömsten

Motorsport2021-07-17 16:00

Vecka 28 är sedan årtionden tillbaka förknippat med Semesterracet. Då samlas motorentusiaster i 10 000-tal i Gnagaredalen utanför Vimmerby och gör folkracefestivalen till en riktig folkfest. Så blev det inte ifjol eller i år till följd av coronapandemin.

– Jag måste erkänna att det känns lite konstigt att bara ha semester den här veckan utan något race, men det var lite värre förra året. Nu börjar man ju bli van vid att det är inställt, men nästa år måste allt bli som vanligt igen, säger tävlingsledaren Beatrice Ågren-Karlsson.

undefined
Beatrice Ågren-Karlsson saknar Semesterracet, men gläds över att folkracen ändå har kommit igång med tävlandet igen.

Tidigare i veckan var flera folkraceförare från VMS samlade i Gnagaredalen för att träna och många har även deltagit i tävlingar som har arrangerats den senaste månaden.

– Ett gäng förare från klubben kommer åka över till Gotland och köra nästa vecka. Den tävlingen går inte att jämföra alls med publikintresset vi har på Semesterracet. Dessutom bor inte folk på anläggningen i samma utsträckning som hos oss så därför har de valt att köra tävlingen, säger Beatrice Ågren-Karlsson som har börjat planera nästa folkracetävling i Vimmerby.

– Vi har sagt att vi ska köra en tvådagarstävling den 2:e och 3:e oktober, men hur upplägget blir är inte klart. Då räknar vi med att restriktionerna har släppts på ett helt annat vis så det blir enklare att arrangera och ta emot publik, säger hon.

undefined
På motocrossbanan i Gnagaredalen ska SM-finalen avgöras den 11 september.

Vimmerby MS ordförande Roger Karlsson tycker också att det känns tomt med en sommar till utan semesterrace. För de som längtar efter evenemang med motorsport framöver har han dock glada besked.

– Det känns verkligen som att motorsporten börjar vakna till liv igen. Inom VMS är det mycket på gång framöver. Om allt går som planerat kommer vi att arrangera stora tävlingar i både rally och motocross de kommande månaderna. Vi för en dialog med länsstyrelsen och polisen om tillstånd för att ta emot publik och det ser också bra ut, säger Roger Karlsson.

Rallytävlingen som ska arrangeras är Emiltrofén som i så fall avgörs den 21 augusti. Sedan väntar SM-finalen i motocross den 11 september. Dessutom har VMS en uppskjuten deltävling i Smålandscupen i enduro som inte blev av i våras.

– Vi har fått tillstånd att köra men med begränsningar. Emiltrofén ingår i bilsportrallycup, rallyklassikerna och RM för historiska rallybilar, säger Alexander Alexandersson.

undefined
Roger Karlsson, ordförande i Vimmerby MS.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!