Vimmerbyföraren toppkandidat på GGN

I helgen är det dags för Gotland Grand National. "En speciell tävling", tycker Jonas Blom, en av alla de lokala förare som kommer delta. En annan, Filip Bengtsson, har chans på topplaceringar.

Smutsigt. Här är en bild från starten av förra årets tävling.

Smutsigt. Här är en bild från starten av förra årets tävling.

Foto: TT

Motor2019-10-24 06:15

Veteranen Carl Johan Bjerkert, som har gjort många bra insatser på Gotland Grand National, missar årets upplaga. Han var anmäld, men tog beslutet att avstå. 

 – Jag väljer att stanna hemma och träna på istället. Jag känner inte att jag har de timmarna i kroppen riktigt. Sedan hade jag en krasch där jag skadade tummen lite. Det känns bättre att vara hemma och förbereda mig för hösten, med Novemberkåsan och annat. 

Vimmerby MS-föraren tror det blir en tuff tävling i år. 

 – Förra året var det ju riktigt lerigt. Det ser ut att bli så även i år, så det lär bli tufft för alla inblandade och främst de som vill vara med i toppen. Det är ett gediget startfält i år också. Självklart känns det tråkigt att missa det, men jag känner inte att jag kan göra mig själv rättvisa. 

Bjerkert kommer följa tävlingen på avstånd istället. 

 – Det kommer bli riktigt spännande att följa. Framför allt toppstriden. 

I toppstriden tror Calle Bjerkert att en klubbkamrat kommer vara med. Nämligen Filip Bengtsson, som i vanliga fall mest kör motocross. 

 – Han har inte åkt Gotland Grand National innan, men det är nog ingen annan som är i så bra form som han. Han kommer definitivt blanda sig in i toppstriden och göra en bra insats. Kommer han bara iväg ordentligt i starten och kan rulla med tror jag att ett nytt namn kommer tändas på endurohimlen. Jag hoppas och tror hårt på Filip. 

VMS-föraren Jonas Blom, som är svärfar till Filip Bengtsson, tror också att han har goda chanser. 

 – Han har stora chanser. Han är den snabbaste vi har i Sverige på motocross. Och denna tävlingen är ju lite av en långcross kan man väl säga. Han är en av de mest vältränade också. Sedan ska man inte ha för stora krav på honom heller, men jag tror absolut att det kan bli topp fem, säger Jonas Blom, men lägger till en brassklapp:

 – Sedan vet man aldrig. Det kan bli strul i starten och annat. Mycket kan hända under tävlingens gång. Och blir det mycket regn och tuff terräng kan det bli lite tufft för Filip, men går allt som det ska kommer det gå vägen. 


Jonas Blom ska köra själv. Han har gjort runt tio starter på Gotland Grand National och vet vad som krävs. 

 – Man får väl gå lite på rutin, för det har varit lite dåligt med träningen. Man har ju kört rätt många år så det ska nog funka ändå, säger han. 

Blom tävlar i femtioårsklassen som körs på fredagen, dagen innan den stora starten. 

 – Det är ganska skönt. Det kanske är lite mer öppet än när alla kör på en gång som det varit tidigare. Man kan köra mer i sitt egna tempo, även om det fortfarande är många. 

Första gången Jonas Blom var med i Gotland Grand National var 1985, tävlingens andra år. Han berättar att det kan vara en tuff utmaning att köra. 

 – Man ska ju köra i tre timmar och det kan vara både tufft och enkelt, beroende på hur vädret är. Förra året minns jag att det var jättefint på fredagen. Då var det inga problem. Sedan regnade det hela natten till lördagen och då blev det svårt. 

En av de sakerna som sticker ut med tävlingen på Gotland är att det passar både enduro- och motocrossförare. Bland de 3000 anmälda till årets upplaga finns representanter från båda. 

 – Enduroförarna är nog bättre på det tyngre föret, medan crossförarna har lättare om det blir finåkt. Mycket beror på väder och så, säger Jonas Blom.

Veteranen har inte varit med sedan 2013 och ser fram emot att köra. 

 – Det är en speciell tävling. Det är så mycket folk. Både elit och motionärer som bara tycker det är kul att köra. Sedan är det roligt med all publik och folket runt omkring tävlingen. 

2017 var det, precis som 2018, lerigt under Gotland Grand National.
2017 var det, precis som 2018, lerigt under Gotland Grand National.
Anmälda lokala förare

Vimmerby MS: 

Filip Bengtsson, Jonas Blom, Oscar Blom, Morgan Eklöf, Niklas Hassinen, Magnus Holm, Pontus Holm, Håkan Nilsson, Roger Ottosson, Christian Petersson, Christian Rosendahl, Rasmus Sandsborg, Rickard Sundström, Ulf Svensson, Peter Tengvall. 

Ydre MK:

Peter Carlsson, Andreas Göransson, Arne Johansson, Daniel Johansson, Birger Simonsson. 

Målilla MK:

Lukas Jälmestedt, Hugo Svensson.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!