Josefine på väg mot topplacering – kraschade: "Surt"

Hemmahoppet Josefine Berglund var på väg mot sin karriärs största framgång. Då kraschade hon. "Det var surt, men jag ville inte landa i skogen", sa Vimmerbyåkaren om första SM-heatet. Hon tog sig i mål och slutade tia totalt i SM.

Hemmahoppet Josefine Berglund gjorde en bra SM-tävling i Gnagaredalen, men hade otur i båda heaten.

Hemmahoppet Josefine Berglund gjorde en bra SM-tävling i Gnagaredalen, men hade otur i båda heaten.

Foto: Torbjörn Allvin

Motocross2022-09-10 19:04

Inför SM-finalen i Gnagaredalen var Vimmerbys Josefine Berglund förväntansfull och kände att något bra var på gång. Det var också en speciell detalj som talade för henne: 

– Istället för att starta direkt från en betongplatta, som kräver mycket underhåll att hålla ren från grus, så startade vi nu från ett galler av metall. Det ger en brutal skillnad när det gäller fäste.

Klubbens investering visade sig lyckosam för 19-åringen. Hon närmast flög fram direkt från start och var med i toppen direkt. Detta samtidigt som många av toppåkarna i SM var inblandade i diverse incidenter. 

– Det gick jättebra från start och jag låg länge med i toppen. 

Så hände det som inte fick hända. 

– Nä, fy tusan vad tråkigt att det blev så, säger hon en stund efter hon gått i mål. 

Josefine skakar på huvudet och utvecklar: 

– Jag vet inte riktigt vad som hände, men med tre varv kvar så kom jag fel. Jag var på väg rakt ut mot skogen och ville inte landa där, så jag var tvungen att släppa och slänga mig. Jag landade på ryggen och fick lite ont i svanskotan, men det är ingen fara nu. Jag hoppade upp på cykeln igen och tog mig i mål, men det är klart att jag ändå var lite skärrad. Och tyvärr tappade jag ju placeringar, säger hon med en suck. 

Hon blev nia till slut. En besvikelse, då det hade kunnat gå så mycket bättre. 

– Jag låg fyra när det hände och jag har aldrig kört så här bra. Så här i efterhand var det ändå rätt beslut att släppa cykeln, annars vet jag inte vad som hade hänt.

Josefine fick även en bra start i sitt andra heat. 

– Jag låg länge femma-sexa, men så kraschade jag igen. Jag blev påkörd rakt in i sidan och kunde inte göra något. Jag tappade massor av placeringar då också och hann inte ifatt då det var så lite tid kvar av heatet. 

VMS-föraren slutade tolva i heatet. 

Hur summerar du din insats?

– Jag är jättenöjd körmässigt och med min prestation, däremot besviken över resultaten. Jag tycker att jag var värd mer än det här. Totalt sett var det ändå hur kul som helst att köra på hemmabanan igen. De har gjort ett kanonjobb och banan var verkligen superfin. Många av de andra förarna har varit positiva. 

I SM-totalen slutade Josefine Berglund på delad tiondeplats, vilket är en skjuts framåt jämfört med förra året. 

Hur ser du på nästa säsong?

– Det här har gett mig blodad tand. Jag är lite sugen på att testa en större maskin nästa år. 125-kubik börjar vara i minsta laget för mig nu när jag fyller 20 år, samtidigt är jag ganska liten till min kroppsbyggnad. Vi får se.

Full fart. SM-finalen i Vimmerby bjöd på härlig motocross och många spännande dueller.
Full fart. SM-finalen i Vimmerby bjöd på härlig motocross och många spännande dueller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!