Hemmahoppet har en fördel i starten: "Brutal skillnad"

Det enda hemmahoppet i helgens SM-finaler i motocross hoppas kunna dra stor fördel av att köra på hemmaplan i Gnagaredalen. "Jag känner mig bättre förberedd i år och tror att det nya underlaget i starten ska gynna mig", säger Josefine Berglund.

Josefine Berglund har övat på sina starter flitigt inför helgens SM-tävlingar och hoppas ha en fördel av det.

Josefine Berglund har övat på sina starter flitigt inför helgens SM-tävlingar och hoppas ha en fördel av det.

Foto: Magnus Strömsten

Motocross2022-09-08 11:53

För andra året i följd står Vimmerby MS som värd för den sista deltävlingen i SM-serien i motocross. Förra året kunde Josefine Berglund inte riktigt göra sig själv rättvisa och fick nöja sig med blygsamma placeringar. Vis av de erfarenheterna hoppas hon på en bättre insats i år.

– Trots att jag har kört hundratals varv på banan i Gnagaredalen kom det lite som en chock förra året. Underlaget hade ändrat karaktär väldigt mycket då. Nu har jag tränat mycket mer med spåriga förutsättningar och känner mig bättre förberedd.

En annan detalj som hon hoppas dra fördel av är det nya underlaget i starten.

– Istället för att starta direkt från en betongplatta, som kräver mycket underhåll att hålla ren från grus, så startar vi från ett galler av metall. Det ger en brutal skillnad när det gäller fäste så man flyger nästan iväg. Det finns inte på så många andra banor så jag hoppas kunna dra fördel av att ha tränat mycket på det och på så vis tjäna viktiga placeringar i starten.

undefined
Hemmahoppet Josefine Berglund ligger tia i SM-serien inför helgens avslutning på hemmaplan.

Inför den sista deltävlingen är Berglund på tionde plats totalt i MX-Women. Hon slutade på 16:e plats ifjol och har kört bättre i år.

– Jag har kört stabilt och plockat stadigt med poäng. Tyvärr missade jag den senaste deltävlingen på grund av att jag blev sjuk i corona. På grund av det tappade jag sjundeplatsen jag hade innan. Målet är att köra bra i helgen och avancera några placeringar.

Vad krävs för att du ska nästa steg och utmana de allra bästa?

– Det krävs mer tid och resurser först och främst. Sedan kör jag på en mindre hoj på 125 kubik och skulle behöva ta steget upp till 250 kubik för att ha chansen att hänga med rent fartmässigt. Det är något jag funderar på att göra till nästa säsong, säger 19-åringen som tog studenten i början av sommaren och jobbar som lastbilschaufför numera.

– Jobbet gör att jag inte har tid att träna med hojen på banan i lika stor utsträckning. Fysträningen känner jag ändå att jag hinner med. Samtidigt känns det skönt att tjäna egna pengar och inte behöva vara lika beroende av sponsorer och omgivningen för att ha råd att dra runt satsningen.

För Vimmerby MS är det alltså andra året i följd som klubben står som värd för den sista SM-deltävlingen för säsongen. Erfarenheten från ifjol tar man med sig och i år slipper man restriktioner helt. Med hela Sverigeeliten på plats i strid om SM-medaljer är förhoppningen att kunna locka en del folk till tävlingarna.

– Förra året hade vi ett publiktak att förhålla oss till och det var trist att behöva säga nej till en del publik. Nu är det fritt fram och med förra årets arrangemang i ryggen känns det som vi har allt under kontroll inför helgen. Förmågan att organisera tävlingar finns ju onekligen inom klubben, säger VMS-ordförande Roger Karlsson som räknar med att runt 150 funktionärer kommer att behövas på lördag.

Vimmerby MS har genom åren haft förmågan att plocka fram många framstående crossförare. Till SM är dock Josefine Berglund det enda hemmahoppet. Hon har även ett finger med i spelet när det gäller att trygga återväxten i klubben.

– Josefine är ledare för vår yngsta träningsgrupp. Det finns unga förare som visar talang där så hoppet om en ny generation motocrossåkare från Vimmerby lever, säger Roger Karlsson.

Ställningen i SM

MX-1: 1) Danne Karlsson, Göta MS, 297, 2) Anton Gole, Tibro MK, 254, 3) Eddie Hjortmarker, FMCK Borås, 210. 

MX-2: 1) Albin Gerhardsson, Hallsbergs MK, 287, 2) Rasmus Håkansson, SMK Värnamo, 269, 3) Ken Bengtsson, Getinge MK, 267.

MX-Women: 1) Matilda Huss, Göta MS, 194, 2) Malou Jakobsen, Danmark, 159, 3) Ida Djärf Björklund, Eksjö, 111.... 10) Josefine Berglund, Vimmerby MS, 51.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!