32-åringen tillbaka i landslaget efter fyra år

Filip Bengtsson är en av tre förare som ska representera Sverige när lag-VM i motocross avgörs. Innan dess ska han försöka säkra SM-titeln i MX2. "Det ska bli riktigt kul att köra lag-VM igen", säger den 32-årige Vimmerby MS-föraren.

Filip Bengtsson har en ny SM-titel i motocross på gaffeln och ska köra lag-VM för Sverige i oktober.

Filip Bengtsson har en ny SM-titel i motocross på gaffeln och ska köra lag-VM för Sverige i oktober.

Foto: Magnus Strömsten

Motocross2023-08-30 18:25

Det blir totalt den åttonde gången som Filip Bengtsson kör för Sverige i lag-VM. Han gjorde debut redan 2011, men har inte kört för landslaget sedan 2019.

– 2020 blev mästerskapet inställt på grund av pandemin. De senaste två åren har jag fokuserat på enduro istället. I år har jag kommit igång med crossen igen. Jag har fått indikationer från landslagsledningen att jag varit aktuell, men det var först nu som det slutgiltiga beskedet kom.

Till vardags är det den större hojen i 250-kubik 2-takt som Bengtsson kör i MX2 på SM. I lag-VM får han byta till 4-takt istället. Övriga förare i laget blir Isak Gifting (MX Open) och Alvin Östlund (MXGP).

– Jag körde 4-takt i min VM-debut 2011 så det var ett tag sen. Isak Gifting har kört MX2 i VM-serien i år, men ska ta ett steg upp nästa säsong så han får chansen i MX Open.

undefined
Filip Bengtsson har fokuserat mest på motocross i år och är tillbaka i landslaget när lag-VM avgörs.

Lag-VM avgörs i år i Frankrike. Tävlingsorten Ernée är belägen i närheten av Le Mans.

– Motorintresset är riktigt stort i den trakten. Jag har kört där en gång tidigare, 2015, och då var det riktigt mycket folk på plats.

Vilka möjligheter har Sverige att hävda sig på VM?

– Det är väldigt tuff konkurrens. Ska vi slåss om medalj krävs det stolpe in fem gånger om i princip. Kan vi vara bland de tio främsta bland 30 nationer så får vi vara nöjda.

Bengtsson får med sig ett helt team från Vimmerby till Frankrike i höst.

– Jag och Oscar Blom åker ned ett par dagar i förväg. Sedan ansluter resten av teamet och stöttar under tävlingen. Det blir bra.

Innan VM så har Filip Bengtsson avslutningen på SM att se fram emot.

– Jag ska köra en deltävling i Helsingborg i helgen. Sedan återstår bara en helg i Finspång med två deltävlingar, säger Bengtsson som skaffat sig ett riktigt guldläge i MX2.

– Jag har vunnit 13 av 14 heat så här långt och har ett försprång på runt 60 poäng i SM-serien. Det är 150 poäng kvar att köra om så chansen till guld är bra.

Bengtsson har tidigare satsat en hel del på enduro. Han siktar på att köra Gotland Grand National i år. Tanken på Novemberkåsan på hemmaplan har han heller inte givit upp.

– Jag har sagt att jag ska köra "Kåsan" någon gång, även om det inte är den typ av tävling som passar mig egentligen. Finns tiden och energin kvar när vi kommer dit så är det möjligt att det blir en start i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!