Om kraftprovet: "Siktar på att springa i tolv timmar"

Ultralopp i löpning är populärt. I helgen är det dags för Backyard Ultra i Hultsfred. "Det finns de som siktar på att springa i tolv timmar – minst", säger veteranen Kurt Gustavsson som är en av deltagarna.

Kurt Gustavsson laddar för helgens Backyard Ultra i Hultsfred.

Kurt Gustavsson laddar för helgens Backyard Ultra i Hultsfred.

Foto: Haris Dreco

Motionslöpning2021-03-03 17:00

Spring så länge du orkar, men du måste lyckas löpa distansen 6706 meter varje timme. Annars är det kört. 

Förra året lyckades snart 75-årige Kurt Gustavsson från Vena springa tio varv – och alltså i tio timmar. 

– Vi var några stycken som sprang så långt. Nu vet jag att det är vissa som vill springa minst tolv varv. Det är tuffa tjejer och killar som ställer upp i loppet, säger Gustavsson. 

Start och mål är i Hembygdsparken i Hultsfred, där slingan alltså mäter 6706 meter. 

Reglerna är väldigt enkla. Efter varje varv får löparna använda den resterande tiden (av de 60 minuterna) till vila och återhämtning. Sedan är det gemensam start inför varje varv.

– Med gällande restriktioner är maxtaket åtta löpare i taget. Vi är 16 löpare totalt, där varje grupp startar med en halvtimmes mellanrum. 

Vad tycker du om att det inte får vara fler än åtta i taget?

– Det skulle kunna vara flera. Det är ingen trängsel någonstans och vi klär om för oss själva och äter och dricker på egen hand. Men nu är reglerna som de är och det är bara att förhålla sig till det. 

Maten och drycken är viktiga ingredienser för att lyckas i ultraloppet. 

– För egen del äter jag vid varje uppehåll. Det är allt från risifrutti, korv med bröd till frugans pannkakor med sylt efter fem timmars löpning. Man måste äta en gång i timmen för att orka springa i elva-tolv timmar. 

Rutinerade Gustavsson har bland annat förberett sig genom att för två veckor sedan springa två (!) maratonlopp i Linköping, på två dagar. 

– Jag har sprungit maraton varje år de senaste 43 åren. Det är ju nu jag ska vara som bäst, säger han och skrattar. 

Backyard Ultra arrangeras inte bara i Hultsfred, utan genomförs på andra platser runtom i landet – och i flera andra länder. Det är till och med världsmästerskap. 

– Det svenska rekordet ligger på 55 timmar. Förra året vann de VM på 75 (!) varv. Alla i toppen hade egen massör, dietist och mental coach. Så är det inte riktigt här i Hultsfred...

Vad tycker du är viktigast för att lyckas hålla ut och springa under lång tid?

– Det gäller att gå in i sin egen bubbla. Det mentala är det allra viktigaste. 80 procent sitter i huvudet. Efter fyra-fem timmars löpning gör det ont i kroppen och man är trött. Då gäller det att plocka fram viljan. 

Ultratävlingar är populära.
Ultratävlingar är populära.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!