Nytt kraftprov väntar i helgen: "Stort intresse"

Då är det dags igen. På lördag arrangeras ett nytt Backayard Ultra i Hultsfred för de som gillar att springa långt – och länge. "Förra gången vann de på 15 timmars löpning", säger Kurt Gustavsson.

I helgen arrangeras ett nytt ultralopp i Hultsfred

I helgen arrangeras ett nytt ultralopp i Hultsfred

Foto: Elvira Jansson Pihl

Motionslöpning2021-05-27 13:15

Det är alltså ett riktigt kraftprov som väntar löparna i helgen. Och det är ett något annorlunda upplägg som gäller för Backayard Ultra. Kortfattat: "Spring så länge du orkar, men du måste lyckas löpa distansen 6706 meter varje timme. Annars är det kört". 

Hur är intresset?

– Bra. Vi maximerade antal deltagare till 24 för gällande restriktioner. Annars hade vi kunnat vara betydligt fler. Vi är indelade i tre grupper, med åtta deltagare i varje, säger Kurt Gustavsson som planerar att springa själv.

– Det är tanken. Målet är alltid att försöka springa i sju timmar, vilket motsvarar ett maratonlopp. Sen skulle jag gärna vilja springa i elva timmar och slå mitt tidigare rekord, men det är inte så viktigt. 

Han berättar att det inte bara är lokala löpare som deltar den här gången, utan flera från andra platser i Sverige. 

– Vi har bland att några från Skåne, Kalmar och Borås. De tycker att det är roligt att kunna springa på plats. Många arrangörer väljer att genomföra sån här lopp virtuellt, men inte vi. 

Hultsfreds LK är arrangör. Start och mål är i Hembygdsparken i Hultsfred, där slingan alltså mäter 6706 meter. 

Och reglerna är väldigt enkla. Efter varje varv får löparna använda den resterande tiden (av de 60 minuterna) till vila och återhämtning. Sedan är det gemensam start inför varje varv. Den som springer under längst tid vinner. 

– Många gör misstaget att springa för snabbt i början. Förra gången sprang jag med hon som vann (Ingela Jonsson från Kinda). Vi var sist varje varv. Hon sprang i 15 timmar och vann. Ingela är också en av de mest meriterade löparna i startfältet den här gången också. 

Backyard Ultra arrangeras inte bara i Hultsfred, utan genomförs på andra platser runtom i landet – och i flera andra länder. Det är till och med världsmästerskap. Det svenska rekordet ligger på 55 timmar. Förra året vann de VM på 75 varv. Alla i toppen hade egen massör, dietist och mental coach. Så är det inte riktigt i Hultsfred.

Som alltid i såna här uthållighetstävlingar är maten och drycken viktiga ingredienser för att lyckas. Det krävs också en bra strategi för att kunna springa så långt och så länge det bara är möjligt i ultraloppet. Den mentala biten är självklart också en av de viktigaste aspekterna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!