Löpträning givande alternativ till AW i pandemitider

Att umgås utanför jobbet och sporra varandra genom att träna tillsammans mot ett gemensamt mål. Det fick ett gäng jobbarkompisar på Astrid Lindgrens Värld att börja löpträna. "Även om vi kör ganska lätt märker man snabbt att det ger resultat", säger Lena Möller som är en i gänget.

Jobbarkompisarna på ALV har peppat varandra till att komma igång med löpträning en gång i veckan med målet att springa Lidingöloppet i höst.

Jobbarkompisarna på ALV har peppat varandra till att komma igång med löpträning en gång i veckan med målet att springa Lidingöloppet i höst.

Foto: Magnus Strömsten

Motionslöpning2021-05-01 09:30

Totalt är det nio jobbarkompisar på ALV som har anmält sig till Lidingöloppets kortare upplaga på 15 kilometer i höst. Sex av dem mötte upp i skogspartiet bakom Arla i Vimmerby i onsdags för att genomföra veckans pass. Lena Möller berättar att det hela började på hösten 2019 då kollegan Sofia Borén Jedeback testat att springa Lidingöloppet.

– Sofia undrade om jag vill prova och jag tyckte det lät kul och hakade på. Sedan blev det fler och fler på jobbet som anslöt framåt våren. I samma veva infördes restriktioner till följd av coronapandemin och då fick träningen bli ett bra alternativ att umgås utanför jobbet när man inte kunde ses på en AW, säger Lena Möller.

Gruppen träffas varje onsdagkväll och genomför sina pass som är varierade på flera vis.

– Vi brukar ta lite olika rundor varje gång. Det finns väldigt mycket fin natur i trakten att uppleva. Sedan försöker vi köra lite olika längd, men ligger i regel på mellan sex och tio kilometer. Dessutom lägger vi in intervallpass ibland eller kör lite backträning. Det är både kul och ger allsidig träning, säger Lena Möller som för egen del blivit riktigt biten av träningsformen.

– Förr tog jag ofta en promenad när jag behövde komma ut, men nu blir det ett joggingpass istället. Det händer ganska ofta att vi ses några i gänget och tar en extra tur på helgen också, säger hon.

Bland de andra nya löparna i gruppen är erfarenheten av idrott och motion begränsad, men alla känner ändå att det har varit lätt att komma in i löpträningen och att den har givit resultat.

– Jag har ägnat mig mycket åt styrketräning tidigare, men kände att jag behövde förbättra min kondition. Jag var lite skeptisk till att jag skulle fixa det när vi började, men i och med att de andra håller ett lagom tempo och ser till att alla kan hänga med så gick det mycket lättare, säger Emma Brännabo.

Ann-Louise Glader hade större erfarenhet av löpning när hon hakade på, men hade tampats med skadebekymmer.

– Därför passade det mig bra att köra igång lite lugnt och ta det här som rehab så jag kan hålla mig hel och hitta tillbaka till formen igen, säger hon.

För Malin Lundström har löpträningen blivit en ny och viktig del av livspusslet.

– Jag hade inte provat löpning alls tidigare och det är egentligen väldigt olikt mig att ge mig på något sådant här. Samtidigt kände jag att det kunde vara kul att utmana sig själv så när Lena föreslog att jag skulle prova så blev det så. Jag gillar att vi har en dag i veckan som vi ses för då är det lättare att prioritera passet. Dessutom hade min läkare rekommenderat mig att börja motionera och jag känner verkligen att det har fått mig att må bättre, säger hon.

Förra året blev inte Lidingöloppet av, men delar av gänget åkte ändå till Stockholm över helgen och sprang 15 kilometer på ett motionsspår tillsammans.

– Sedan gick vi åt och åt lite gott tillsammans. Det var vi värda efter att ha klarat träningen och dessutom genomfört vårt lopp i ett rejält regnoväder. Nu är vi nio anmälda från ALV till Lidingöloppet i höst så vi hoppas verkligen att det kan genomföras då. Det är extra kul att träna när man har ett sådant mål att sträva emot, säger Lena Möller.

Fr.v: Malin Lundström, Sofia Borén Jedeback, Ann-Louise Glader, Emma Brännabo, Lena Möller och Sara Borén Jedeback är några av jobbarkompisarna på ALV som löptränar tillsammans.
Fr.v: Malin Lundström, Sofia Borén Jedeback, Ann-Louise Glader, Emma Brännabo, Lena Möller och Sara Borén Jedeback är några av jobbarkompisarna på ALV som löptränar tillsammans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!