Löparfesten en tradition värd en återuppståndelse

Kristi himmelsfärdsdag var under fyra årtionden synonymt med löparfesten Vimmerbyloppet. Det första avgjordes 1982 och det senaste 2017. Frågan är om det kan bli aktuellt med en återuppståndelse 2022?

Bilder från den första löparfesten eller Vimmerbyloppet som avgjordes 1982. L-O Svensson, K-E Frisk och Micael Sandström från arrangörsgruppen samt Kisalöparen Stig Jonsson som tog hem det första Sandströmsloppet.

Bilder från den första löparfesten eller Vimmerbyloppet som avgjordes 1982. L-O Svensson, K-E Frisk och Micael Sandström från arrangörsgruppen samt Kisalöparen Stig Jonsson som tog hem det första Sandströmsloppet.

Foto: Arkiv

Medeldistanslöpning2021-05-13 14:00

Det är 39 år sedan den första upplagen av det som kom att kallas Vimmerbyloppet eller Löparfesten avgjordes för första gången. På Kristi himmelfärdsdag den 20 maj gav sig runt 600 löpare ut i de då två loppen som kallades Lillmaran och Sandströmsloppet. Arrangörer var Vimmerby IF och Sandströms Modehus som i sin tur engagerat 150 funktionärer för att få allt att flyta under tävlingsdagen.

Succéstarten ledde till att löparfesten blev en tradition i Vimmerby varje Kristi himmelfärdsdag. Efter ett par år tillkom dessutom fler klasser med ett lopp över fem kilometer samt kortare sträckor för barn och ungdomar. 1991 avgjordes den tionde upplagen och jubileumsloppet lyckades locka hela 726 deltagare.

En flitig deltagare i de tidiga loppen var Else-Marie Jalminger. Hon tror att nyckeln till framgången låg i att alla kunde vara med.

– Det blev liksom en grej bland Vimmerbyborna att oavsett förmåga ville man ge sig ut. Orkade man inte springa så promenerade man runt. Och sedan var det ju publikfester med tusentals personer i publiken på torget och längs med banorna genom stan. Det var riktigt roligt och en tradition jag gärna skulle vilja se återuppstå, säger Else-Marie Jalminger.

Intresset för löparfesten varierade sedan en del genom åren, men lockade stadigt hundratals deltagare. Så småningom släppte Vimmerby IF arrangörskapet av Vimmerbyloppet till Vimmerby OK en period och lite senare Storebro Sportclub. Senaste klubb att arrangera löparfesten var Vimmerby SK som tog över 2015 och höll igång i tre år innan den sista upplagan avgjordes 2017.

Ted Larsson var en av de ansvariga för loppet i VSK:s regi.

– Vi testade att flytta fram loppet till juni och provade lite andra upplägg. Det var kul, men innebar samtidigt mycket jobb så 2018 blev det inget lopp, säger Ted Larsson.

Vimmerby SK:s nuvarande ordförande Morgan Rinaldo ser inte möjlighet för klubben att återuppta arrangemanget i egen regi.

– Själva tävlingsdagen senast klarade vi bra med 75 funktionärer, men det var allt förberedande jobb som tog knäcken på oss, säger han.

2022 är det 40 år sedan den första upplagen av Vimmerbyloppet. 

Kan det återuppstå då?

– Om fler föreningar vill gå samman och hjälpas åt tror jag att det skulle gå att lösa och det vore kul, säger Anton Pamér som är fritidssamordnare på Vimmerby kommun.

Carl-Johan Olofsgård vid segern för 30 år sedan.
Carl-Johan Olofsgård vid segern för 30 år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!