Så ska matchfixning stoppas

Skärpt spellag, ansvar hos idrottsförbunden att rapportera om misstankar och dessutom hårdare krav på betaltjänstleverantörer. Det är några av de förslag som nu presenteras för att få bukt med matchfixning och olicensierade spelbolag som verkar på den svenska marknaden.

Utredaren Gunnar Larsson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i samband med dagens pressträff.

Utredaren Gunnar Larsson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i samband med dagens pressträff.

Foto: Anders Wiklund/TT

Matchfixning2021-10-06 13:28

Drygt två och ett halvt år efter att spellagen trädde i kraft presenterar nu utredaren Gunnar Larsson förslag på nya åtgärder i anslutning till en utredning som lämnats över till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

– Vår uppfattning är att fler fall av matchfixning kan upptäckas. Det kommer att bli bättre men inte 100 procent fritt från matchfixning, säger Gunnar Larsson om förslagen.

Två grundproblem

Två grundproblem tas upp i utredningen med förslag på åtgärder: dels riggade matcher, främst inom fotboll, dels spelbolag som inte fått licens för den svenska marknaden men som ändå erbjuder vadslagning.

När det gäller matchfixningen föreslår Gunnar Larsson en rad åtgärder, bland annat:

Spelinspektionen ska få utökade möjligheter och bli ett nav mellan idrottsrörelsen, myndigheter och spelbolagen.

Riksidrottsförbundet (RF) och specialidrottsförbund ska ges möjligheter att rapportera misstankar om matchfixning till just Spelinspektionen.

TT: Hur realistiskt är det att små idrottsförbund med knappa resurser faktiskt ska kunna bidra här?

– Det är klart vi hoppas, sedan är det stor skillnad på fotbollsförbundet och ett litet specialförbund, säger Gunnar Larsson.

Dessutom ska licenshavare, det vill säga spelbolagen, på begäran lämna alla uppgifter som behövs för en utredning om brott till Polismyndigheten.

– Man kanske skulle kunna tro att alla spelbolag ställer upp och hjälper polisen men så är det inte. Vi har upptäckt flagranta exempel som upprör oss där bolag faktiskt motarbetar polisen, säger Gunnar Larsson.

Hemmahörande i Västindien

När det gäller den frågan om olicensierade bolag är det främsta förslaget att samtliga bolag som går att nå från Sverige, inte bara sådana som aktivt riktar sig mot svenska konsumenter, ska omfattas. Enligt utredningen har merparten av bolagen sin hemvist på Curaçao i Västindien.

När spellagen trädde i kraft var målsättningen att 90 procent av allt spel skulle ske hos aktörer med licensierade aktörer.

Enligt bolagens branschorganisation har det dock snarare handlat om 85–87 procent och i en utredning förra året gjordes en uppskattning på 81–85 procent.

Dessutom ska betaltjänsteleverantörer, som Klarna och Trustly, få högre krav på sig.

Enligt socialförsäkringsministern finns dock goda möjligheter att få bukt med problemen.

– Matchfixning är inte ett litet hot. Det här ska heller inte få bli en plattform för organiserad brottslighet. Det krävs en kraftsamling men min bild är att här har vi förutsättningar för en nationell samling, säger Ardalan Shekarabi.

Fakta: Uppmärksammade fall i Sverige

Ex-allsvenska spelaren

En ex-allsvensk spelare frias i tingsrätten efter att ha åtalats för tagande av muta och spelfusk. Två av hans tre medåtalade döms. Samtliga stängs av från all idrottsutövning i Sverige, den ex-allsvenske spelaren i fyra år.

Värnamofallet

En 25-årig man frias i Jönköpings tingsrätt för grovt givande av muta, men fälls av en oenig Göta hovrätt för medhjälp till muta. Han döms till villkorlig dom och dagsböter. Mannen anses ha medverkat till att försöka muta tre spelare i IFK Värnamo inför ett superettanmöte med Gais 2013. 25-åringen är själv fotbollsspelare, men inte i någon av de två klubbarna.

Skånefallet

Det första – och hittills enda – fallet där en åtalad berättat om att han varit med och försökt manipulera fotbollsmatcher. Fotbollsspelaren erkänner att han tagit emot muta i samband med tre matcher i division 1 hösten 2013 och våren 2014.

Han och två andra medåtalade lagkamrater ska också ha hotats av två matchfixare efter att ha misslyckats med att manipulera ett resultat för sin klubb i en av de tre matcherna. Vittnesmålet räcker inte till en fällande dom i tingsrätten, men de sex männen döms av hovrätten över Skåne och Blekinge sommaren 2016.

Ungdomsfallet

Två ungdomsspelare från en fotbollsklubb söder om Stockholm åtalas för att hösten 2017 ha försökt muta en lagkamrat för att ordna ett visst slutresultat i en U19-match och de ska själva ha underpresterat i matchen. Tingsrätten dömer spelarna till villkorlig dom för givande av muta, men hovrätten river i april 2019 upp domen och frikänner båda spelarna. I september 2019 stänger Riksidrottsnämnden (RIN) av de båda spelarna från all form av idrottsutövning – träning, tävling, uppvisning och att utöva uppdrag – fram till den 3 maj 2021.

AIK-fallet

Två tidigare fotbollsspelare försöker rigga det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och AIK, som skulle ha spelats den 18 maj 2017. På grund av det misstänkta matchfixningsförsöket ställs matchen in. Spelarna frias i slutet av 2018 av Stockholms tingsrätt för grovt givande av muta. Tingsrätten anser att det har skett ett närmande mot AIK:s dåvarande andremålvakt, men att erbjudandet om matchfixning inte är tillräckligt konkret för en fällande dom. Åklagarsidan överklagar domen och i november 2019 dömer Svea hovrätt männen till villkorlig dom och dagsböter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!