Måste hitta en glöd och en eld

Vi börjar direkt. Jag är knäckt. Nog för att den här krönikan i huvudsak (nästan enbart) ska handla om hockey, men jag måste bara få uttrycka mina känslor om den inledande VM-dagen i längdskidor. Allt var serverat. Vi hade räknat in minst två VM-medaljer i damsprinten. Vad händer...? Ja, det där vet ni redan förstås.

Vimmerby Hockey får möta Enköping i playoff 1.

Vimmerby Hockey får möta Enköping i playoff 1.

Foto: Roelof Stroetinga

Sport2019-02-22 11:15

Dahlqvist och Sundling hakar i varandra på toppen av sista backen – och medaljdrömmarna gick fullständigt i kras. Oj, vad jag lider med dem – och med mig själv. VM i längdåkning slår allt annat för mig. Stina Nilssons silver var – faktiskt – en klen tröst i sammanhanget.

Med mina nyvunna yoga-kunskaper ska jag försöka släppa det där. Ta ett par djupa, långa andetag och låta tankarna fladdra iväg åt något annat håll.

Så... hockey. VH. Playoff ett. Det är vad som väntar Vimmerby, med start på tisdag – i Enköping. Just det. Efter att Piteå valt Teg var det dags för Vimmerby att göra sitt val. Det var ett väntat val. Jag trodde det handlade om antingen Enköping eller Köping. Förutsättningarna är glasklara: första laget som vinner två matcher går vidare till playoff två. Mitt tips: VH tar hem det i två raka. Det är, såklart, ingen vågad gissning. Vimmerby vann grundserien i det tuffa södra-serien, medan Enköping tog den sista platsen till Allettan i den östra serien. Väl i Allettan knep Enköping niondeplatsen och sista platsen till playoff, bara tre pinnar före Vännäs.

Ska vi snacka i procentsatser, är det 85–15 i VH-favör. Den skulle ha varit ännu högre om inte Vimmerby haft en svacka nu i slutet. Jag var på plats både i Mariestad i söndags (1–2) och Kungsbacka (4–5) i onsdags. Precis som resultaten visar, så var det inga övertygande insatser av Vimmerby. Tittar vi till lägen och klara målchanser, så borde visserligen VH ha vunnit båda. Men det var som att det fattades något i det här så normalt väloljade VH-maskineriet. Jag tycker inte att vi fick se laget lägga ner det hundraprocentiga jobb som krävs för att vinna, även mot bottenlag i Allettan som Mariestad och Hanhals. Försvarsmässigt fanns brister mot Hanhals, där VH bjöd på för stora ytor och omställningslägen. Vimmerby måste också upp en nivå energimässigt och spelarna måste pumpa upp en glöd och en "eld" inombords. Precis så som det brukar vara när de möter starka lag som Kristianstad och Troja.

Enköping? Det är enligt mina rapporter ett lag som Vimmerby normalt ska "städa" av. Ett lag som jobbar hårt, men som saknar spetskvalitet och riktig struktur.

Enköping kallas ibland för "Sveriges närmaste stad" och syftar bland annat till närheten till stora städer som Stockholm, Uppsala, Västerås och Örebro. Det må så vara. Känslan är att de ändå är betydligt längre bort än vad Vimmerby är när det gäller playoff 2.

Krönika

Torbjörn Allvin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!