US Open för tre år sedan. Shane Lowry spelade lysande och inför avslutningen i Oakmont hade han ledningen med fyra slag.

Men på sista rundan tappade han allt, fyllde varvet med bogeys vilket gjorde att amerikanen Dustin Johnson knep segern och irländaren fick nöja sig med en delad andraplats.

Efter tredje varvet på Royal Portrush – vid ledning med just fyra slag – skrattade Lowry när kollapsen på Oakmont Country Club kom på tal, och konstaterade:

Det där var länge sedan. Nu känner jag mig som en annan person.

"Svårt att sova"

Men minnen från tävlingen 2016 gjorde sig ändå påminda inför avslutningen av British Open på Nordirland.

Jag hade svårt att sova i natt, säger han. Jag sov väl fyra eller fem timmar, och jag brukar sova i åtta eller tio.
Jag vaknade mitt i natten och tänkte på allt möjligt men jag visste att jag behövde kämpa hela vägen till slutet – och det var vad som hjälpte mig.

Trots att fansen – som snabbt ändrade fokus från floppande hemmahoppet Rory McIlroy till att ta rygg på Lowry – blev ett stort följe och ofta visade stödet med olika former av utrop, behöll 32-åringen lugnet och fortsatte att spela stabilt.

Och detta gjorde han trots en skakig start.

Dagens första slag skickade han ut i ruffen, följde upp med att träffa bunkern innan han noterades för en bogey.

Efter den darriga inledningen i blåsten på Nordirland uppfyllde han åskådarnas förväntningar.

Han släppte aldrig taget om toppositionen i resultatlistan.

"Helt otroligt"

Till slut stod han på 18:e green, med ett stort leende och armarna ovanför huvudet jublade han över sin British Open-seger – och karriärens första major.

Det var helt otroligt att gå nedför 18:e. Publiken var helt vild och sjöng: "olé, olé, olé"... Jag kunde inte tro att det var på väg att hända för mig, säger han.
Nu är det bara helt otroligt att sitta här, med pokalen framför mig och titta på alla namn som finns på den. Jag kan inte tro att det är sant.

Men med 15 under par, sex bättre än britten Tommy Fleetwood, var det sant. Shane Lowry – som missade "cutten" i de fyra senaste British Open – lade den här gången beslag på pokalen Claret Jug och en prischeck på drygt 18 miljoner kronor.