Så ska svenska skidskyttarna undvika karantän

Slalompremiären kördes utan svenskor – och nu riskerar skidskyttesäsongen att starta utan Frankrike och Ryssland. De finländska coronareglerna är utmanande för landslagen i vintersporterna. –Efter varje fall försöker jag se om vi kan lära oss något och klara av situationen bättre, säger Sveriges huvudtränare Johannes Lukas.

"Det är självklart inte kul, och vi vet att det i värsta fall kan hända även oss", säger svenska skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas om lagen som isoleras i Finland, ett efter ett, med coronasmitta. Arkivbild

"Det är självklart inte kul, och vi vet att det i värsta fall kan hända även oss", säger svenska skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas om lagen som isoleras i Finland, ett efter ett, med coronasmitta. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Livsstil & fritid2020-11-26 15:30

Inför förra helgen fick de svenska damerna mardrömsbeskedet att de inte fick köra slalompremiären i Levi. I stället sattes hela laget i karantän – allt på grund av ett enda positivt coronatest hos en svensk ledare.

Inför den här helgen befinner sig flera skidskyttelandslag i liknande sits. På plats i skidskyttebubblan i Kontiolax har smitta upptäckts i Frankrike, Ryssland, Moldavien, Lettland och Rumänien som samtliga under sin isolering inväntar besked om de ska få tävla i helgen eller inte.

– Det är självklart inte kul, och vi vet att det i värsta fall kan hända även oss. Men egentligen tänker jag direkt att "är det något vi kan tänka till om eller göra bättre?", säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Den svenska truppen reste till Kontiolax under torsdagen, i eget plan. Väl förberedda, enligt Lukas, som åker ensam från Tyskland.

– IBU (Internationella skidskytteförbundet) har kommit med bra riktlinjer och vi har egentligen gjort dem ännu hårdare, säger han.

Bubbla redan i Sverige

Exempelvis testades hela laget redan i måndags i Östersund. Efter testerna, som senare kom tillbaka negativa, har laget isolerat sig – ingen som inte är med i gruppen som ska tävla i Finland har fått vara med under träningarna.

– Vi har varit i den här bubblan redan innan vi kommit till Finland, säger Lukas.

– Och vi testar alla aktiva i dag (torsdag) igen, innan de reser, med ett snabbtest. Vi gör mycket extrajobb, men självklart kan man inte garantera något hundra procent.

Väl på plats kommer laget att vara uppdelat i mindre grupper: damer, herrar, tränare och vallare – som exempelvis äter vid olika tidpunkter.

Inom de mindre grupperna ska åkare och ledare dessutom sträva mot att bara umgås med den man bor tillsammans med.

– Jag, som kommer från Tyskland nu, kommer inte heller att träffa de aktiva förrän jag fått mitt testresultat från IBU, säger Lukas.

– Och även efter att alla har testats kommer vi att undvika fysisk kontakt. Vi kommer att ha alla möten online, ha olika bord i matsalen, åka i olika bilar till stadion. Även under träningarna ska jag hålla avstånd, så jag får skrika ännu högre.

Laddat ner mobilspel

TT: Är du orolig att åtgärderna inte ska räcka för att undvika total karantän vid ett eventuellt positivt fall?

– Jag har ställt frågan till IBU med, men det är de finländska myndigheterna som i slutändan beslutar om vem som räknas som en person man varit i nära kontakt med och inte.

Landslagsveteranen Mona Brorsson är trygg med upplägget:

– Vi har laddat upp väldigt bra i laget, pratat igenom det här och hur vi ska ladda mentalt. Och vi har laddat ner jättemånga mobilspel så att vi ska kunna umgås utan att träffas. Vi försöker verkligen se positivt på det, vi är ändå skitglada att vi får tävla över huvud taget, sade hon i samband med Sverigepremiären.

MenBrorsson hade ändå kluvna känslor inför säsongen i sin helhet:

– Det är klart att man funderar lite över hur det kommer att se ut, om det kommer att vara så att man känner sig instängd och fångad så att det förtar glädjen med att tävla, då tror jag att det kommer bli en tuff säsong.

Mona Brorsson och de andra svenska skidskyttarna planerar att spela mobilspel för att umgås utan att träffas fysiskt under världscupcirkusen. Arkivbild.
Mona Brorsson och de andra svenska skidskyttarna planerar att spela mobilspel för att umgås utan att träffas fysiskt under världscupcirkusen. Arkivbild.
Fakta: Världscuppremiären i Kontiolax

Programmet:

Lördag 28/11: Distans, herrar (11.00), distans, damer (14.20)

Söndag 29/11: Sprint, herrar (10.30), sprint, damer (13.40)

Torsdag 3/12: Sprint, herrar (13.30, sprint, damer (16.30)

Lördag 5/12: Jaktstart, herrar (13.20), stafett, damer 815.15)

Söndag 6/12: Stafett, herrar (12.45), jaktstart, damer (15.15)

Sveriges trupp, damer: Hanna Öberg, Piteå, Mona Brorsson, Finnskoga, Linn Persson, Bore, Johanna Skottheim, Lima, Elvira Öberg, Piteå, Anna Magnusson, Piteå, Elisabeth Högberg, Östersund (har en friplats under premiärhelgen tack vare sin seger i IBU-cupen).

Herrar: Sebastian Samuelsson, I 21, Jesper Nelin, Piteå, Martin Ponsiluoma, Tullus, Peppe Femling, Piteå, Malte Stefansson, Oxberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!