Listan: De tar plats i VH-laget på 2010-talet

Vimmerby Hockey har haft stora framgångar under 2010-talet. Att plocka ut ett All-star team för decenniet är inte helt lätt, som ni förstår. Jag har stött och blött fram och tillbaka. Här är mitt lag. 

VH-jubel efter framgången säsongen 2018/2019. Längst fram på bilden ser ni Måns Carlsson, som tar plats i vårt All-Star team för 2010-talet.

VH-jubel efter framgången säsongen 2018/2019. Längst fram på bilden ser ni Måns Carlsson, som tar plats i vårt All-Star team för 2010-talet.

Foto: Roelof Stroetinga

Ishockey2020-04-06 18:15

 Målvakter: 

Calle Brattenberger/Tomas Rydén 

Kommentar: Vimmerby har en stark historia av duktiga målvakter. Det har vi inte minst sett under 2010-talet. På den här listan behövde jag inte särskilt lång betänketid, ungefär som när trafikljusen slår om från rött till grönt. Kör. Vid närmare eftertanke finns det ett namn som ligger där och skvalpar i bakhuvudet: Mäktige Linus Lundin. Har var kort och gott grym under sin korta sejour i VH. Jonatan Stålberg är med som fjärdeval.  

Men, men. Brattenberger är något av en ikon i Vimmerby. Utöver sina fyra säsonger på 2010-talet, så har han gjort fler säsonger än så i klubben. Given på listan. Värmlänningen Rydén tar också plats här. Har visat upp ett strålande målvaktsspel. Frågan är om VH får behålla honom ytterligare en säsong? 

Backar: 

Emil Wahlberg – Christian Widéen. Oskar Carlsson – Pelle Ström. Dennis Fröland  Kalle Johansson. 

Kommentar: En mycket stark och kompetent backbesättning, med en bra blandning av olika spelartyper. Alla sex har utmärkt sig, på sitt sätt. Trotjänarna Oskar Carlsson och Pelle Ström har gjort det bra i många år. Emil Wahlberg, som funderade på att lägga av innan Västervik och Allsvenskan kom in i bilden, har haft en närmast sensationell karriär. Först Allsvenskan och nu i SHL med Oskarshamn. Christian Widéen spelade bara två säsonger under 2010-talet, men den spelskicklige backen, som jag rankar som 2000-talets bäste back i VH, hann ändå med att göra 48 poäng. Fröland och Kalle Johansson är två andra backar som satte stort avtryck under sin relativt korta tid i klubben. Dennis Fröland stod för imponerade 61 poäng på sina två säsonger (2016/2017, 2017/2018) i Vimmerby. Kalle Johansson stack också ut med sin skridskoåkning, sitt rörelsemönster och starka offensiv. Är klar för Björklöven nästa säsong. 

Forwards: 

Alexander Holmberg – Jakob Karlsson Björn Jonason. Jesper Kokkonen – Hampus Harlestam – Markus Modigs. Joacim Hedblad – Emil Georgsson Robin Ekström. Kalle Östman Mathias Wigley – Måns Carlsson.  

Kommentar: Det dräller av kandidater. Att ta fram fyra kedjor var det svåraste valet. Bör inte såna spelare som bland andra Jim Nordh, Pierre Gustavsson och Simon Dahl vara med, före såna som hade betydligt kortare sejourer i klubben? Tja, kanske, men lirare som Kalle Östman (som gick till SHL) och Måns Carlsson (Allsvenskan) var så briljanta och dominerande att de helt enkelt inte går att utelämna. 

För mig var de tre första kedjorna ändå mer eller mindre givna – och herrejösses vilka anfallsformationer. Kommer ni ihåg klapp-klapp-liret som Holmberg/Karlsson/Jonason hade? För att inte tala om Hedblad, Georgsson och Ekström. De kombinerade så det stod härliga till och vräkte in mål. När laget tog det historiska klivet upp i Hockeyettan, säsongen 2010/2011, stod trion för otroliga 237 poäng tillsammans. Hedblad 80 poäng (44+36), Ekström 80 poäng (36+44) och Georgsson 77 poäng (27+50). De följde upp succén med att ösa in poäng även i debutsäsongen i ettan. 

Stor succé gjorde också trion Jesper Kokkonen, Hampus Harlestam och Markus Modigs. Alla tre gick efter åren i VH vidare uppåt i karriären: Kokkonen till Karlskoga och nästa säsong i SHL med HV71, Modigs till SHL och IKO och Harlestam till Almtuna. 

Tränare: Anders Spaak/Phil Horsky

Kommentar: När den hete västgöten Anders Spaak tog över rodret i Vimmerby, så hände det saker. Efter att försäsongsträningen i många år varit eftersatt och med ganska tunn uppslutning av seniorer, blev det skillnad. Klubben värvade bra, träningen skruvades upp och resultaten kom som ett brev på posten. Spaak hade hårda nypor och det var vad som behövdes. Han ledde laget upp i Hockeyettan och blev kvar som tränare i ytterligare två säsonger, där VH gick till Allettan efter att blivit tvåa och trea i grundserien. En rak ledarstil med högt ställda krav kännetecknar också delvis de senaste två årens succétränare Phil Horsky. Minnet må vara kort ibland, men flera med bra insikt hävdar att han är den bäste tränaren klubben haft. Under den karismatiske österrikarens ledning har Vimmerby sånär tagit sig till kvalserien till HockeyAllsvenskan. Horsky var tämligen övertygad om att kvalserien hade blivit en realitet i år, om nu inte säsongen avslutats på ett sånt snöpligt sätt.  

Jakob Karlsson och Kalle Östman är två av de bästa spelarna i VH senaste decenniet.
Jakob Karlsson och Kalle Östman är två av de bästa spelarna i VH senaste decenniet.
All Star team 2010-talet

Här är listan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!