Lista: Betyg på alla VH-spelare

Säsongen är över. Vimmerby Hockey har i mångt och mycket haft en fantastisk säsong. Laget vann grundserien i Hockeyettan södra för första gången, blev fyra i Allettan och tog sig till playoff 3. Vi har satt betyg på spelarnas insatser den här vintern, med skalan 1 till 5.

Vimmerby Hockey spelade 48 matcher. 22 i grundserien, 18 i Allettan och åtta i playoff. Det räckte nästan hela vägen till kvalserien.

Vimmerby Hockey spelade 48 matcher. 22 i grundserien, 18 i Allettan och åtta i playoff. Det räckte nästan hela vägen till kvalserien.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2019-03-19 20:05

Målvakter:

Tomas Rydén 5

Kommentar: Värmlänningen kom till VH från Köping. Av många sågs nog Jonathan Stålberg som förstavalet till en början, med tanke på hans insatser säsongen innan. Rydén ville annat. Ju längre säsongen led, desto mer vägde det över till just Tomas Rydén. Summa summarum är nog det här en av de bästa målvaktsinsatserna i klubbens historia – fullt i klass med Linus Lundins för några år sedan.

Jonathan Stålberg 3,5

Kommentar: Har två starka år bakom sig nu i Vimmerby Hockey. Stålberg hade varit förstavalet i princip i varenda division ett-lag i Sverige, men hade tuff konkurrens av nämnde Rydén. Vi får inte glömma att Skellefteå-fostrade Stålberg hade bäst räddningsprocent av alla målvakter i grundserien.

Backar:

Pelle Ström 3,5

Kommentar: Har tagit ett kliv till i vinter. Fysiken är alltid där och uppåkningarna från egen zon har blivit något av Pelles kännemärke. Har varit med länge nu och det känns som att han har tagit en ledarroll. Han känns också trygg i egen zon. Vi väntar bara på att poängproduktionen ska lyftas en nivå till.

Oskar Carlsson 3,0

Kommentar: Har ett par allsvenska säsonger bakom sig. Var en prestigevärvning när han återvände till moderklubben från sejouren i Västervik. Gjorde inte så stort avtryck i början av säsongen, men växlade sedan upp rejält – då kom skadan olägligt. Är en av lagets allra viktigaste spelare med sin rutin och pondus – både på och utanför isen.

Alexander Andersson 3,0

Kommentar: Förstaårs-senior som gjort en bra säsong. Var kapten i Växjös J20-lag och hade ganska så stora förväntningar på sig. Är en rörlig och följsam back, som har mycket i sig. Given i laget och har potential att ta flera steg när han samlat på sig mer erfarenhet.

Jacob Isaksson 2,5

Kommentar: Godkänd säsong av "Jalle", vars betyg varit högre om inte avslutningen varit som den var. Har otroligt många verktyg som hockeyspelare, men det är lite för sällan vi får se den där höga kapaciteten som uppenbarligen finns. Med större jämnhet skulle han kunna vara en av de ledande spelarna i VH.

Ludvig Jardeskog 4,0

Kommentar: Har varit en av lagets bästa och mest jämna spelare i vinter. Har en mycket hög lägstanivå och gör sällan en dålig match. Är pålitlig, rejäl och cool i sitt spel. Stark i defensiven. 23-åringen från Tyringe lär vara högvilt för klubbar högre upp.

Kevin Karlsson 3,0

Kommentar: Linköpingskillen, som värvades från HC Dalen efter grundserien, är en så kallad modern back. När han väl kom in i sin nya omgivning, visade han klass. Är offensivt mycket skicklig, bra på skridskorna och med ett väl utvecklat passningsspel. Känns ändå som han hade en nivå till i sig.

Pontus Näsén 3,5

Kommentar: Har skyhög potential. Fick under säsongen till och med SHL-ögon på sig. Näsén har bra teknik, är trygg med pucken och har otroligt fin blick för spelet – vissa gånger kanske för bra! Borde ta betydligt fler avslut än vad han gör och ser ibland en aning loj ut. Förtjänar högt betyg för säsongen.

Sebastian Kauppila 4,5

Kommentar: Vimmerbys bästa back sedan han värvades in under säsongen. Ger ett lågmält intryck vid sidan av isen, men på... ja, då är det skillnad. Ger allt för laget, i alla lägen. Kauppila offrar sig helhjärtat och är väldigt följsam i sin defensiv. Äter sig nästan in under skinnet på motståndarna i försvarszon – och är inte oäven i offensiven heller. En klockren värvning av Vimmerby.

Forwards:

Christian Blomqvist 2,5

Kommentar: Värvades från Almtuna som potentiell skyttekung. Men har inte riktigt fått det att stämma i VH-tröjan, även om det syns att kapaciteten finns. Totalt blev det åtta mål på 42 matcher. Tog petningen häromveckan på helt rätt sätt – och blev stor matchhjälte mot Kristianstad i fredags med dubbla fullträffar. Har ett vasst skott.

Måns Carlsson 5

Kommentar: En given publikfavorit i Vimmerby ishall. I konkurrens med målvakten Tomas Rydén utvecklades Måns Carlsson till lagets stora stjärna. Han vann den interna poängligan i grundserien, allettan och playoff. Bäst minns vi förstås de avgörande målen mot Enköping och Troja/Ljungby. Det är ingen vågad gissning att 21-åringen fortsätter sin karriär i Hockeyallsvenskan.

Henri Fomin 2,5

Kommentar: Finländaren anlände till Vimmerby strax före jul och gjorde succé direkt. Satte både 1-0 och 2-0 i Allettan-premiären mot Tranås, inom loppet av tio minuter. Då trodde vi att Henri Fomin var något alldeles extra. Men formkurvan var nedåtgående och sammanfattningsvis får den 27-årige forwarden nöja sig med ett godkänt betyg.

Oscar Gustafsson 3,5

Kommentar: Fick ett tråkigt slut på säsongen, när han bröt handleden mot Troja/Ljungby. Men i övrigt kan Oscar Gustafsson se tillbaka på en lyckad debutsäsong i Vimmerby. Bidrog med mycket energi och jobbade hårt i båda riktningarna. Det vi kan önska är ännu fler poäng från den snabbe värmlänningen.

Hampus Harlestam 4,5

Kommentar: Vi har höga förväntningar på Hampus Harlestam – och jodå, visst har 25-åringen levererat den här säsongen också. Både poängmässigt och spelmässigt. Är oerhört viktig för Vimmerby Hockey. Blev utlånad till Västerviks IK en match i vinter och borde ha allsvenska ögon på sig. Högprioriterat för VH att behålla honom.

Alexander Henriksson 2,0

Kommentar: Blev klar för VH strax före transferfönstret stängde i mitten av februari. Då kändes den storvuxne forwarden från Skövde som ett klockrent lån. Men succén uteblev. Alexander Henriksson blev poänglös under sina tio matcher i VH-tröjan.

Pontus Johansson 4,0

Kommentar: En ledargestalt som har förmågan att lyfta sig i de viktiga matcherna. Trots en del axelproblem under säsongen producerade Pontus Johansson 26 poäng på 39 matcher. I slutet bildade han en stark förstakedja tillsammans med Måns Carlsson och Hampus Harlestam.

Martin Jönsson 2,5

Kommentar: En hårt arbetande forward som har framtiden för sig. Att Martin Jönsson skrev på ett tvåårskontrakt i höstas visar att Vimmerby tror mycket på honom. Offensivt blixtrade 20-åringen till i vissa matcher, men han hade svårt att leverera mot de bättre lagen. Fick sparsamt med speltid i playoff-matcherna.

Anton Carlsson 3,5

Kommentar: Egenfostrad spelare som ofta får beröm av både ledare och medspelare. Sliter alltid stenhårt för laget och har ett fruktat skott. Viktig i boxplay. Poängmässigt var Anton Carlsson på väg mot en succésäsong, men han fick delvis en annan roll i slutet av säsongen när han kom tillbaka från sin hjärnskakning.

Jakob Karlsson 3,0

Kommentar: Utan Markus Modigs och Jesper Kokkonen vid sin sida sjönk VH-kaptenens poängproduktion, vilket inte var så konstigt. Jakob Karlsson gjorde ändå en bra säsong och såg pigg ut i merparten av matcherna. Gjorde sin kanske bäst insats för säsongen i den tredje och avgörande matchen mot Kristianstad. Missade stora delar av Allettan på grund av en handledsskada.

Oliver Kempainen 3,0

Kommentar: 20-åringen från Skellefteå AIK har haft en defensiv roll i Vimmerby – och gjort det bra. Har gett 100 procent i match efter match. Har potential att ta ytterligare ett kliv nästa säsong. Poängmässigt blev det sju mål och fem assist på 46 matcher.

Saku Salminen 3,5

Kommentar: Efter några misslyckade ”supportervärvningar” hittade VH rätt med Saku Salminen. Kanske ingen braksuccé, men finländaren fyllde helt klart sin funktion. Han spelade fysiskt och vann många tekningar. Gjorde dessutom en hel del poäng. På grund av den höga lönenivån lär dock Salminen ha gjort sitt i Vimmerby.

Mattias Wigley 4,0

Kommentar: Bra defensivt, bra offensivt. Mattias Wigley behärskar det mesta och är en drömspelare för varje tränare. Han har gjort drygt tre säsonger i Vimmerby och lär vara en av de första spelarna som VH vill förlänga med. Frågan är om någon allsvensk klubb fått upp ögonen för Wigley? Inte omöjligt.

Sebastian Åkesson 3,0

Kommentar: Inledde säsongen knackigt. Efter nyår har Sebastian Åkesson, som är en spelskicklig forward, höjt sig ett par snäpp. Det ger en ”trea” i slutbetyg. Har fått mer och mer förtroende av tränarna ju längre säsongen gått. Spelade alla 48 matcher.

Poängmässigt gjorde Hampus Harlestam sin bästa säsong hittills i VH-tröjan.
Poängmässigt gjorde Hampus Harlestam sin bästa säsong hittills i VH-tröjan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!