Sjukdomskaos i landslaget – lägret ställs in

Sex sjukdomsfall inom någon timme. Då avbröt landslaget i längdskidor träningslägret i Torsby i förtid. –Får man en dipp kan det ta lång tid att ta sig tillbaka i form, säger landslagschefen Anders Byström.

Landslagschefen Anders Byström (vänster) och landslagsläkaren Rickard Noberius (höger).

Landslagschefen Anders Byström (vänster) och landslagsläkaren Rickard Noberius (höger).

Foto: Mickan Palmqvist/TT

Längdskidor2023-08-10 12:29

Längdlandslaget var mitt inne i försäsongslägret i Torsbys skidtunnel. Det skulle ha pågått till på söndag men natten till torsdag insjuknade sex åkare och ledare mer eller mindre samtidigt med halsont.

Då fattade landslagsledningen i samråd med landslagsläkaren Rickard Noberius beslut om att omgående avsluta lägret – men landslagschefen Anders Byström tonar ned dramatiken.

– Det är inte som ett kräksjukeutbrott på Kebnekaise. Det här är mer under kontrollerade former, säger han.

Inte orolig

Noberius utesluter inte att det handlar om covid, även om samtliga tester som genomförts har varit negativa.

– Det rullar nya varianter och de snabbtester vi har är från fjolåret och anpassade för de varianter som fanns då. Så det är omöjligt att säga men det är inte det vi misstänker i första hand, säger han.

Landslagsledningen är inte orolig för att det handlar om någon allvarlig sjukdom.

– Egentligen inte. Som det ter sig just nu är det en luftvägsinfektion och om vi har tur handlar det om några dagars sjukdom och några dagar till innan de är tillbaka i träning. En vecka i bästa fall, men det är för tidigt att säga, säger Rickard Noberius.

”Belastande för hjärtat”

Det var egentligen inget alternativ att slutföra lägret. Det gäller att minimera effekterna på förberedelserna inför säsongen.

– Att få en sjukdom i augusti–september kan vara besvärligt för man drar med sig det hela hösten. Många har tränat mycket i juli, i vissa fall rekordmycket. Då är man lite känslig. Uthållighetsidrottare är extra känsliga eftersom det är så belastande för hjärtat, säger Anders Byström.

Rickard Noberius håller med.

– Är det så att man är smittad och tränar hårt kan man med säkerhet säga att man får en längre och svårare infektion som tar längre tid att återhämta sig från. Kan vi dra i bromsen tjänar vi åtminstone några dagar av träning vilket gör att vi kan tjäna i prestation framåt vintern också, säger han.

Inget slarv

Landslagsledningen vet inte hur åkarna och ledarna blivit smittade men anser inte att man har slarvat.

Beskedet till åkarna om att avsluta lägret meddelades till exempel i ett Teams-möte.

– Vi försöker hålla avstånd när vi äter och har våra möten. Vi använder handsprit innan vi tar mat. Vi äter i en särskild matsal. Vi försöker begränsa smittorisken så mycket som möjligt, säger Rickard Noberius.

Redan under lägrets första dag lämnade en av åkarna Torsby med liknande symptom men landslagsläkaren tror att smittan kommer utifrån.

– Insjuknandet tyder på att de har fått smittan exakt samtidigt allihop. Det motsäger att någon kommit in med smitta in i laget. Det måste vara något vi har råkat utsätta oss för under måndag eller tisdag, säger Noberius.

Landslagschefen Anders Byström och landslagsläkaren Rickard Noberius under en pressträff med herrlandslaget i längdskidor i Torsby i Värmland under torsdagen
Landslagschefen Anders Byström och landslagsläkaren Rickard Noberius under en pressträff med herrlandslaget i längdskidor i Torsby i Värmland under torsdagen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om