“Helt plötsligt kanske man är offer för någon”

Landslagströja eller inte landslagströja. Hur tänker de svenska längdstjärnorna efter terrordådet i Bryssel? –Min utgångspunkt är nog ändå att jag kommer att behålla den på, och någonstans stå stark i situationen, säger Ebba Andersson.

Ebba Andersson kommer nog behålla landslagströjan på och "stå stark i situationen".

Ebba Andersson kommer nog behålla landslagströjan på och "stå stark i situationen".

Foto: Henrik Montgomery/TT

Längdskidor2023-10-23 18:04

Två svenska medborgare sköts ihjäl i ett terrordåd i Bryssel innan EM-kvalmatchen mellan Sverige och Belgien förra veckan. Efter det har det diskuterats huruvida den svenska landslagströjan, eller svenska symboler, utgör en säkerhetsrisk på resor utomlands.

Regerande världsmästaren och olympiska mästaren Jonna Sundling har hunnit fundera en hel del sedan det inträffade. Hon säger att hon får se hur hon tar ställning till det framöver.

– I dag bär jag Sverigekläder, säger hon och tittar ner på sin landslagströja.

– Men man vet ju inte hur det kommer förändras framöver. Men jag hoppas och tror att det är möjligt att vi kommer kunna tävla och träna på annan ort utomlands utan att vara rädda.

"Känns helt sjukt"

Maja Dahlqvist säger att hon blev chockad när det hände.

– Det känns helt sjukt att det ska kunna hända och att syftet var mot Sverige-tröjorna. Det känns ju helt ofattbart, säger hon.

TT: Hur känner du kring att bära landslagskläder nu?

– Jag känner att jag kommer lyssna på vad landslaget säger utifrån reglerna de sätter upp och vad de som är proffs på säkerhetsfrågorna säger. Jag litar stenhårt på dem, säger Dahlqvist.

Ebba Andersson får samma fråga:

– Jag har tidigare aldrig riktigt tänkt i de banorna att det till och med skulle vara en fara för livet att gå runt med ett svenskt landslagsemblem. Men när något sådant där sker så är det klart att man börjar fundera och ifrågasätta, att ”är det verkligen rätt att vi går runt i det här?” För helt plötsligt kanske man är offer för någon.

Hon säger att det framför allt är ute på landslagsuppdrag som hon bär landslagskläder. Hemma har hon i största utsträckning privata kläder på sig. Om hon tror att hon kommer att förändra något efter det här?

– Min utgångspunkt är nog ändå att jag kommer att behålla det på, och någonstans stå stark i situationen. För annars blir det nästan som att man viker ner sig. Men jag hade ju aldrig ens tänkt i de banorna innan det som hände förra veckan hände. Att ”Gud, ska det vara en fara för livet att gå runt med svenska flaggan?". Det är tragiskt det som hände. Och tragiskt vad saker och ting kan leda till, säger Andersson.

"Man får inte vara dumdristig"

Frida Karlsson beskriver det också som en chock. Samtidigt säger hon att hon känner en trygghet i att organisationen gör det så tryggt som möjligt för landslaget.

– Samtidigt kommer vi att befinna oss på orter som inte går att jämföra med Bryssels storlek. Vi ska ändå ut i skogen i Ruka och skogen i Gällivare. Det är inte riktigt samma risk, ser jag det som.

– Jag känner ändå att jag fokuserar på skidåkningen och jag litar på att vi får det så tryggt som möjligt.

Landslagschefen Anders Byström beskriver det som tudelat.

– Antingen vill vi stå upp för vårt land och vår flagga och vara stolt över den. Och det är där jag vill vara. Men man får inte heller vara dumdristig. Därför måste vi värdera varje situation noga. Det är klart, man blir ju lite personlig och tänker, jag har ju familj hemma. Vill jag riskera något genom att åka runt i mitt jobb och ha den svenska flaggan på mig? Där är jag väl inte i tanken, men vi får ta tävling för tävling och känna efter.

Svenska skidförbundets officiella hållning är att de åker på världscuptävlingar i bussar och landslagskläder med svenska flaggan på. De kommer fortsätta att följa Riksidrottsförbundets riktlinjer.

Fakta: RF:s säkerhetsrekommendationer

Riksidrottsförbundet (RF) har listat ett antal förebyggande åtgärder vid utlandsresor som specialidrottsförbund och landslag kan utgå ifrån.

+ Överväg att komplettera truppen med en säkerhetsansvarig.

+ Var påläst och ta reda på vad som gäller i landet ni ska besöka.

+ Följ Utrikesdepartementet för eventuella avrådanden eller restriktioner.

+ Kontrollera försäkringarna.

+ Ladda ner appen UD Resklar och skriv upp er på svensklistan.

+ Skriv upp relevanta kontakter i landet som ni ska åka till, exempelvis svensk ambassad på plats, arrangörens säkerhetschef med mera.

+ Identifiera eventuella sårbarheter som kan kräva ytterligare åtgärder, exempelvis: transporter, boende, i vilken omfattning aktiva och ledare kan röra sig fritt utanför boendet, i vilken omfattning man bör visa upp svenska attiraljer, arrangörens säkerhetsplan samt att utövarna får rätt information för ökad säkerhetsmedvetenhet.

Källa: Riksidrottsförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!