Vilda jakten på Allettan – det här talar för VH

Vad krävs egentligen för att ta sig till Allettan? Jo, om jag nu det visste. Men en sak vet jag. Det är en vanvettig tuff fight om de där tre platserna som står på spel. Tre...? Just det. Jag har redan räknat med att både Troja och Karlskrona tar sig dit.

Det är en tuff kamp om de sista platserna till Allettan. Vimmerby och Halmstad är två av de inblandade lagen.

Det är en tuff kamp om de sista platserna till Allettan. Vimmerby och Halmstad är två av de inblandade lagen.

Foto: Jonathan Åhman

Krönika2020-11-23 20:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vimmerby Hockey har en fantastisk förmåga och ett lika otroligt bra facit när det handlar om att ta sig till ettans finrum: Allettan. Alltsedan VH tog klivet upp i den så länge hett efterlängtade divisionen för tio år sedan, har klubben lyckats med konststycket att sno åt sig en av de där åtråvärda platserna varje gång – förutom den gånga säsongen då. 

Nu är Vimmerby i allra högsta grad på jakt efter en ny biljett dit. I år har biljetten en extra guldkant. Varför? 

Jo, en serieomläggning står för dörren. En förändring som innebär att Hockeyettan bantas. Från nuvarande 47 lag till 36. Fyra serier ska bli tre. Att nå en plats topp-fem är därför superviktigt för att inte dras in i en nervkittlande kamp för nytt kontrakt i ettan. I detta nu låter det förstås avlägset. Vimmerby känns alldeles för bra och stabilt för att riskera att det skulle bli aktuellt. Men...för de sämst placerade lagen i fortsättningsserien blir det en realitet med ett väntande kvalspel. 

Hur många poäng måste då VH ta för att säkra en plats i Allettan? 

Förra säsongen krävdes det 39 pinnar i den södra serien, då Halmstad som tabellfemma var en ynka poäng före jagande Kalmar HC. Sedan grundserierna tog sin nuvarande form, med tolv lag, har det varit stor variation, säsong för säsong, och vad som har varit måttstock för att bli topp-fem. 

Kika här: 

2019/2020: 39 poäng.
2018/2019: 38 poäng.
2017/2018: 43 poäng.
2016/2017: 34 poäng.
2015/2016: 30 poäng.
2014/2015: 36 poäng. 

På de här sex säsongerna har Vimmerby följande poängrad: 31–47–44–35–46–46. 

För att ytterligare nörda till det ett snäpp, har det krävts i snitt 36,66 poäng på de 22 matcherna, för att komma som sämst femma i den serie som Vimmerby har spelat de här åren. 

Nu har VH 26 poäng efter 15 spelade omgångar. Sju matcher återstår. Jag tror att 39 poäng är en magisk siffra. Det räcker. 

I min värld står det mellan sex lag om tre platser. Jag har alltså räknat bort Troja och Karlskrona – och även bottenlagen med Tyringe, Borås, Hanhals och Kalmar. Det innebär att Halmstad, Vimmerby, Mörrum, Nybro, Kallinge och Tranås gör upp om det hela. 

Det här talar emot VH: De inbördes mötena mot de fyra lagen med högst poängsnitt. På sex matcher har de kammat noll (!). Två återstår som läget är just nu: Nybro och Halmstad borta. 

Det här talar för VH: Den finfina statistiken mot lagen i mittenskiktet och botten. Att försöka gå rent i returerna mot Mörrum, KRIF, Kalmar, Hanhals och Borås blir nyckeln. 

Nyckel nummer två: Att bli bättre på att värdera rätt i avslutningsmomenten. Väldigt mycket är bra i VH, men just den här detaljen måste vässas till. Jag tycker att det skjuts för mycket – i fel lägen. Ni har säkert hört uttrycket till leda: "Det är aldrig fel att skjuta" – och det är också ett mantra som ofta rabblas runt om på våra arenor. Jag håller inte med. Direktskott, okej alla dagar i veckan. Särskilt om det är "trafik" framför mål, men annars handlar det verkligen om att värdera situationen, ha rätt beslutsfattande och inte bara skjuta för sakens skull. Hellre då, upp med blicken, vrid på huvudet – och passa. Dagens målvakter är så pass duktiga att det ofta krävs sidledsförflyttningar för att överlista dem, inte minst då bland topplagen i Hockeyettan.