Oj, oj, oj...han körde som i trans – luktar final nu!

Vilken kväll det blev i Gislaved i tisdags, trots att jag glömde både jacka och långbrallor i kylan som smög sig på. Länge sedan som jag fick uppleva så bra racing, med spännande heat och fantastisk åkning. Och för Dackarnas del kunde den knappast ha slutat på ett bättre sätt. Nu har laget skaffat sig ett guldläge för att nå finalen.

Rasmus Jensen och Daniel Bewley tog en viktig "femetta" för Dackarna mot Lejonen.

Rasmus Jensen och Daniel Bewley tog en viktig "femetta" för Dackarna mot Lejonen.

Foto: Magnus Strömsten

Krönika2023-09-06 15:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Janowski, fågel eller fisk eller någonstans där mittemellan? Dackarnas polske världsstjärna har pendlat lite i prestationerna i år, men har en högstanivå som knappast ingen annan när han får till det. Det var en sån kväll för Janowski. Inte undra på att han kallas för "Magic". Det var precis vad han var mot Lejonen: magisk! Dackeveteranen körde fullt, 14+1. Inte ens världens bäste, landsmannen Zmarzlik, kunde mäta sig med honom.

Jag fick vibbar från 2021, i semin mot Västervik. Då var han också på egen nivå och förde mer eller mindre laget till final den gången, som senare också blev till ett guld. Kanske, kanske att historien upprepar sig igen, om vi nu ska gå händelserna i förväg. Ni får ta det hur ni vill, jag bara spekulerar.

Utöver Janowsks glimrande körning, så fanns det några nyckelheat som stack ut. Som det sjunde heatet, då Dackarna var i underläge med fyra poäng – och där känslan var att något bör hända så att inte Lejonen skulle få ännu mer luft under vingarna och eventuellt segla iväg, som de gjorde i förra årets semifinalmatch i Gislaved. Då vände Lejonen ett underläge med 12–18 till seger 49–41.

Det var 2022. Nu är det 2023. Det blev ingen repris. Tvärtom. 

Stjärnvärvningen Daniel Bewley och kapten Rasmus Jensen satte nämligen ned foten, rejält. De susade fram i det sjunde och tog en superviktig femetta. Lejonens ledning var borta.

Efter paus handlade det mesta om mästarlaget från 2021.

Anfört av främst Janowski och den kanske något underskattade Andzejs Lebedevs.

Som han körde. Som han levererade. Som i heat 13. Då han formligen flög fram och inte gav Zmarzlik och Hampel skuggan av en chans.

För att ytterligare bekräfta vilken duktig racer han är, så avslutade han allting att i par med Janowski defilera hem kvällens sista heat.

49–41 till Dackarna. Alltså, det rakt motsatta mot förra året.

Nu har Målillaläget skaffat sig ett perfekt utgångsläge inför nästa veckas match på hemmaplan.

"Vi har nästan halva foten i finalen", sa Jensen efteråt.

Inte alls oväntat var lagledare Teurnberg av annan åsikt: "Mycket kan hända. Vi är bara halvvägs".

Vi kan sia hit och dit om utfallet i returen. Vi vet inte exakt. En sak vet jag däremot. Jag ska ha på mig både jacka och långbyxor då.