Heta listan: Salming sörjs av en hel hockeyvärld

Börje Salmings bortgång, heta frimånaden och VM. Här är veckans heta lista.

Foto: Arkiv

Krönika2022-11-25 16:07
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

GLÖDHETT

Hyllningarna

Vi nåddes av legenden Börje Salmings bortgång under torsdagen. En hel hockeyvärld sörjer. Salming kommer alltid att ha en stor plats i många idrottsälskares hjärtan. Så även i mitt. Jag fick förmånen att träffa honom i samband med att jag gjorde en jubileumstidning åt AIK och Djurgården. Jag minns att det var väldigt speciellt att göra en intervju med honom och han var precis så där trevlig och tillmötesgående som man alltid haft känsla för att han är. Mitt i allt det tragiska var det på något sätt ändå väldigt fint att han fick ta emot alla varma hyllningar från hockeyvärlden innan han gick bort. Han kommer att vara djupt saknad av många.

HETT
Frimånaden

Visst, det har inte exploderat med en massa övergångar hit och dit. Några klubbyten har ändå redan skett, där inte minst Hjorted/Totebo och IFK Tuna varit superaktiva på marknaden. I torsdags kom dock den hetaste nyheten hittills. Den att Niklas Gunnarsson inte följer med Vimmerby IF upp i division tre, utan istället väljer att gå neråt i seriehierarkin, till division fem och spel i Södra Vi IF. För många klubbledare och tränare är den här perioden däremot inte alltid lika het och trevlig. På ett bräde kan spelartapp innebära stora förändringar och helt ändra förutsättningarna inför kommande säsong.

undefined
Emma Ribom vann världscupspremiären.

VARMT
Skidor

Ni som vet, ni vet. Skidor är alltid superhett för mig – och nu när allt drar igång är det extra kul. Tjejerna fick en perfekt start på världscupssäsongen när Emma Ribom vann sprinten i Ruka före Johanna Hagström. Det hade förmodligen blivit en trippel om inte Maja Dahlqvist i ledning inför upploppet brakat omkull. Kul också att Calle Halfvarsson var i final, där han kom femma.

VARMT OCKSÅ

Vändningarna

Det har i många år kallats för "klassiska VIBK-vändningar". Om det ligger något i det? Jo, för tusan. Det har vi fått två färska exempel på bara den senaste tiden. Mot Hovmantorp låg man under med tre bollar i slutminuterna, vände och vann i förlängningen. Likadant i derbyt mot Craftstaden i torsdags. Underläge med tre mål, vändning och avgörande i slutminuten.

LJUMMET

VM

Ska inte VM i fotboll vara med på heta listan när det är över fyra år sen sist? Nej, inte i det här fallet. VM i Qatar är inte som ett vanligt VM med allt som hänt och även själva tidpunkten i sig. FIFA har ju inte heller visat sig från sin bästa sida även nu när mästerskapet väl har startat. Men visst, nerven och pulsen kommer alltmer. Klart att det är kul med VM. Såg precis glimtar av Irans sena avgörande mot Wales på lunchen. Det var mäktigt och vilka enorma glädjescener efteråt, mitt i allt elände som händer i deras hemland.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om