Läge att proppa sig full med popcorn och kika på Liam

Det börjar brännas för vissa. Aj, faan. Hur ska det gå? Poängen behöver trilla in. Nu.

Vi börjar närma oss slutet på fotbollssäsongen, där varje match är viktig. Och så är det SM-final i motocross i Vimmerby. Om det skriver bland annat krönikören Torbjörn Allvin

Vi börjar närma oss slutet på fotbollssäsongen, där varje match är viktig. Och så är det SM-final i motocross i Vimmerby. Om det skriver bland annat krönikören Torbjörn Allvin

Foto: Magnus Strömsten/Bildbyrån

Krönika2021-09-09 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För andra, de i toppen av tabellen, är varje träning och matchförberedelse lika inspirerande som att kasta sig över en megakartong popcorn full till bredden, nergrottad i en skön biofåtölj redo att tugga i sig en spännande actionrulle med Liam Neeson. 

Halleluja.

Det är skilda världar, för många lag, i många serier. 

Så var det också i derbyt, i lördags. Vimmerby mot Gullringen – i Storebro. 

VIF sköljde över ett villrådigt Gullringen, till synes tagna av Vimmerbys stenhårda press och starka övertygelse. 

På åtta minuter – från matchminut 18 till 26 – avgjorde de derbyt, 1–0 (Radak), 2–0 (Carlsson), 3–0 (Thuresson). 

VIF anföll på bred front och hade massor av spring-i-benen. Det var en total scenförändring mot vad vi fick se bara en dryg månad tidigare. Då var det ombytta roller i finalen i Vimmerby Tidning Cup. Ett löpstarkt, aggressivt Gullringen gjorde lite som de ville i den första halvleken mot ett lamt, tamt och viljelöst Vimmerby. 

Det var svårt att se att det här var samma lag som möttes. 

Det är som de säger, det hinner rinna mycket vatten under broarna på kort tid. Okej. Hur man nu ska tolka det. 

VIF var i princip bättre på alla punkter i det här derbyt. Låt vara att Gullringen fick bättre ordning på maskineriet i den andra halvleken, men då var det för sent. Slaget var redan förlorat. 

Förlusten fick också konsekvenser, inte bara i form av noll poäng och stukat självförtroende, utan även i att föreningen valde att byta spår på tränarsidan. Peter Magnusson/Emil Eklund har lämnat och ersatts med Patrik Wärnehall/Mattias Sandh/Niklas Johansson. 

För Gullringen gäller det att landa i vad som har hänt, både med derbyt i sig och med tränarrockaden. 

Är det rentav popcorndags och Neeson-läge inför viktiga matchen mot Malmbäck i helgen? Tränarskifte brukar betyda att ny energi tillförs gruppen. 

Hos lördagens motståndare, Vimmerby IF, finns den redan i överflöd tycks det som. VIF rider på en framgångsvåg, med fem triumfer på sex spelade matcher. Nu väntar toppmöte mot serieledaren Myresjö på Vitalavallen i Vetlanda. En match som vi Tv-sänder på Vimmerby Tidning. 

Vinner gulsvart har vi en fortsatt superrysare att se fram emot i höst, där det lär bli ett trekejsarslag: Myresjö, Haga och Vimmerby. 

Som jag skrev i en krönika förra veckan är det en hektisk sportperiod just nu, med massor av lokal idrott på agendan. Utöver all fotboll, som är koncentrerad till helger, spelas det hockey, handboll, bowling (seriepremiär), det körs enduro, motocross och mycket annat. 

Tittar vi till motocrossen, är det finalhelg i SM – i Vimmerby. Det är 15 år sedan det kördes en lika stor tävling i Gnagaredalen. Jag har många minnen därifrån. Som knatte knatade jag runt överallt på anläggningen när det kördes motocross. Min kära mor var med i damkommittén, hon stod i en av kioskerna och jag frossade i varmkorv och godis. 

Jag kan sakna den tiden, när motocrossen var enormt stor i stan. 

Kanske, kanske kan SM-tävlingen på lördag vara ett startskott för något större igen.  

Vi hoppas. 

Till sist:

• Tack Europa för segern i Solheim Cup inför alla skräniga USA-fans. 

• Uttagen i Europa-laget som ska möta just USA, med i svenska VM-laget och seger i en stor tävling. Jesper Svensson fortsätter att leverera. 

• Jag kan inte se annat än att Tottenham är storfavorit till att ta hem titeln nu.

• Någon som har MFF-biljetter över till Champions League-matcherna?

. Hjälp! Det kryllar av svamp i skogen. Kan knappt ta ett steg utan att riskera att trampa på en flugsvamp, kantarell, Karl-Johan eller allt vad de heter.