Vad hände, VH? • Allt kändes över efter bara en period

En period. 4–1. Det var vad Halmstad behövde. Sen var nästan allt över, kändes det som. VH var aldrig nära att hota Hammers.

Halmstad fick en flygande start mot Vimmerby Hockey som aldrig orkade resa sig.

Halmstad fick en flygande start mot Vimmerby Hockey som aldrig orkade resa sig.

Foto: Magnus Strömsten

Krönika2024-04-09 22:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lämnade ett soldränkt Vimmerby kring lunchtid under tisdagen. Ju längre resan fortsatte västerut, desto molnigare blev himlen och när vi anlände till Halmstad kom det några regnstänk.

Kanske var det omen hur det här skulle arta sig.

Halmstad välkomnade inte från sin bästa sida vädermässigt. Det gjorde inte heller hockeylaget Hammers – sett med VH-ögon alltså.

Det här var Halmstads match. Punkt slut.

Vi som förväntat oss en jämn drabbning, vem hade inte gjort det, blev tagna på sängen.

Pang. 1–0 efter blott 42 sekunder.

Sen kom 2–0, 3–0, 3–1 och 4–1 innan den första perioden var slutspelad.

Over and out, VH? Det kändes faktiskt så, redan där.

Allt det här kom överraskande och inte något man på något sätt såg komma eller kunde förutse. Inte med tanke på den fina form och de insatser Vimmerby hade i ryggen den senaste tiden (Väsby, Kristianstad och Hudiksvall).

Men ett effektivt, påkopplat Halmstad körde över VH första 20. Det måste ha varit en av säsongens allra sämsta perioder. Det var inte ett briljant Halmstad vi fick se, utan snarare ett kraftigt underpresterande VH. Ett märkligt passivt VH, som inte tycktes ta kampen.

Frågan var hur, eller kanske om, Vimmerby skulle hämta sig från 1–4? För en sak stod fullständigt klart. Något måste ske. VH skapade knappt en enda målchans första 20. Uppdraget var inte lätt att ta sig an. Halmstad är ett erkänt skickligt lag när de tryggt och lugnt får ligga i sina positioner – och addera det med snabba kontringsattacker.

Nä, det här blev ett mission impossible. Vimmerby var aldrig nära att komma ifatt, det blev aldrig kittlande någonstans. 

Låt vara att både period två och tre var bättre, men den där höjden och nivån i spelet som laget visat upp och lovordats för från så många håll den här säsongen, var de inte ens nära att nå.

Varför är svårt att sia om.

Till slut blev det 6–3 till Hammers inför en glädjerusig, hänförd och taktfast applåderande publikskara i Halmstad Arena.

Frågan är om den allsvenska drömmen dog för Vimmerby nu?

Nej, faktiskt inte. Visst minskade chanserna att nå en allsvensk biljett avsevärt, men samtidigt förlorade Kristianstad borta mot Brödernas/Väsby på övertid. Det betyder att VH "bara" är fem poäng bakom – med fem omgångar kvar att spela.

Hoppet finns alltså kvar, men ska det hoppet vara realistiskt och leva vidare krävs segrar, segrar och åter segrar – och ett betydligt bättre spel än vad de visade upp den här kvällen i Halmstad.