Fem spaningar från VH-premiären

Vi kan summera Vimmerbys premiärmatch i Allettan. Det blev seger. Här är fem olika punkter som lyfts fram i matchen.

Nu är Allettan igång. Här är några reaktioner efter Vimmerbys match mot Skövde.

Nu är Allettan igång. Här är några reaktioner efter Vimmerbys match mot Skövde.

Foto: Michael Nordin

Krönika2021-01-10 19:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) Söderlunds premiärmål. Unge VH-killen Olle Söderlund hade fått några ströbyten tidigare. Mot Skövde fick han chansen från start – och som han tog den. Det var han som inledde målskyttet när han snyggt satte 1–0 i krysset knappt halvvägs in i den första perioden. Kort efteråt var han nära att utöka till 2–0. I övrigt visade han upp ett moget spel i sin debut från start. "Jag blev nästan chockad när pucken gick in", sa 19-åringen om sitt mål. 

2) Skövdes förvandling. Efter första perioden trodde jag nästan att det skulle bli tvåsiffrigt för Vimmerby. Gästerna hängde inte alls med i svängarna och såg verkligen stabbiga ut mot ett skridskostarkt, rörligt och intensivt spelande VH. 2–0 var klart i underkant. Vimmerby borde mer eller mindre ha avgjort tillställningen sett till spelet och alla chanser. Men i andra...ja, vad hände då egentligen? Matchbilden förändrades helt. Skövde var piggare, fysiskt starkare och bättre spelmässigt än VH. Den scenförändringen kom från ingenstans. 

3) Vimmerbys powerplay. Spelet i numerärt överläge har fungerat sådär sett över hela säsongen för VH. Mot Skövde var det riktigt bra. Det skapades lägen i parti och minut efter fint kombinationsspel. Utan en storspelande Robin Wallin hade det rasslat till varje gång Vimmerby fick chansen i den spelformen. Nu blev det bara utdelning en gång, då Anton Carlsson hittade rätt med sitt avslut i första perioden. 

4) Hete Henriksson. Alexander Henriksson värvades till Vimmerby som en tänkt poänggörare av format för några säsonger sedan. Det blev nästan platt fall. Forwarden lyckades inte alls i VH. I Skövdetröjan visade han helt andra kvaliteter. Jag vet inte hur många bra lägen han hade i matchen, många var de. Nu förblev han mållös, men Henriksson var ändå en av de bästa och hetaste spelarna på isen. Det märktes tydligt att han ville visa en helt annan sida av sig själv än när han var i VH. 

5) Premiärseger – trots allt. Första perioden var briljant. De två efterföljande betydligt sämre. Så...vad tar man med sig från premiären? Jo, tre poäng förstås. Det är förstås viktigt för Vimmerby att ha med sig in i fortsättningen av Allettan. Tränaren Phil Horsky kallade insatsen i de båda avslutande perioderna för en bra "Wake-up" för laget. Så kan det nog vara. Men, men...oavsett hur det såg ut spelmässigt blev det tre pinnar in på kontot.