De blir nästa stora dynasti i NHL-hockeyn

Dynastier kommer och går. Särskilt i NHL där lönetak och draftsystem finns för att motverka dominans. Men vilken blir egentligen nästa?

Colorado och New York Rangers är två lag som ser ut att ha riktigt ljusa framtider till mötes.

Colorado och New York Rangers är två lag som ser ut att ha riktigt ljusa framtider till mötes.

Foto: RON CHENOY

Krönika2020-05-17 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I min bok finns det en given kandidat – och dit kommer vi lite senare. Först en liten uppdatering av läget på andra sidan Atlanten. 

NHL verkar fortsatt extremt belägna om att kunna spela klart säsongen och dela ut Stanley Cup-bucklan. Ligabossen Gary Bettman har öppnat upp för att starta nästa säsong, 20/21, så sent som i december och ta bort allt vad All Star-jippo och ledighetsvecka heter.

Den ekonomiska vinningen för ligan med ett slutspel – även helt utan publik – sägs vara i slängarna runt fyra miljarder kronor. 

Men med de strikta myndighetsrestriktionerna i USA och Kanada så är situationen fortsatt problematisk. Ett alternativ är att spela klart grundserien och ett annat att hoppa direkt in i slutspelet med 24 lag. Efter en tids limboläge kom det sent under söndagen rapporter om att NHL ska fatta beslut under den här veckan.

Fast går det inte så går det inte. Eller snarare, får NHL inte så får NHL inte.

Vissa satsande lag – Tampa Bay, Boston och Washington för att nämna tre – riskerar i så fall att drabbas hårt. Deras vinstfönster är inte öppet länge till och kanske är det här sista rimliga chansen på ett bra tag. Med åldrande trupper, nya dyra kontrakt och borttrejdade draftval blir det alltid knepigt.

Så vilka lag tar över? Vilka dominerar om tre år? Vilka dominerar om fem år?

Colorado Avalanche är det första lagbygget som ploppar upp. Laget ifrån Denver har alla möjligheter att bli 2020-talets svar på Chicago Blackhawks, som plockade tre titlar under det förra decenniet. 

Skicklige General Managern Joe Sakic har hittills presterar på liknande nivå som han gjorde på isen under Foppa-eran. 

Det finns inte ett enda dåligt skrivet kontrakt i hela laget. Något som öppnar för att behålla hela stommen, samtliga talanger och krydda med spets på free agent-marknaden.

Att backen Cale Makar, 21, redan utvecklats i raketfart till ett av ligans stora affischnamn gör inte situationen sämre. Särskilt inte när man redan har fullfjädrade superstjärnan Nathan MacKinnon, 24, som förstacenter bredvid Gabriel Landeskog.

På tal om Sverige så har även New York Rangers och Vancouver Canucks extremt spännande byggen på gång.

Mika Zibanejad och Nils Lundqvist tar över efter King Henrik i huvudstaden medan Elias Pettersson och Nils Höglander snart lär leka hockey i Sedin-nästet.

Den som väntar på något gott ... väntar förhoppningsvis inte för länge.