Brutalt uppvaknande, VH • Usel start på kvalserien!

Välkommen till kvalserien, Vimmerby Hockey. Det blev ett brutalt uppvaknande. Inte för att jag tror att Piteå är långt bättre än alla andra motståndare som VH mött och imponerat mot den här säsongen. Det här var något annat. 7–1 i baken var både en spelmässig och mental kollaps.

Mål på mål. Piteå krossade VH och vann med 7-1.

Krönika2024-03-30 19:58
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som Vimmerbys spelare, ledare, fans – och hela klubben sett fram mot det här.

Äntligen var det dags för kvalseriespel. För första gången någonsin.

Så blev det så här!

VH sågs annars med goda möjligheter att få med sig ett bra resultat från den första omgången, mot ett Piteå rankat sist av bettingbolagen. Det är svårt att förstå efter den här matchen.

Piteå var klasser bättre än Vimmerby. Man kan luras av puckinnehav och smånätt kombinationsspel hit och dit, men i det centrala, det som verkligen betyder något, var det kort och gott klasskillnad. I tempo, i spelvändningar och i effektivitet.

Det blev en total nattsvart premiär för VH i ett vinterlikt och snöigt Piteå.

undefined
VH tackar för sig efter premiären. Det blev en nattsvart premiär.

Om det analyserats mycket på vägen fram till den här matchen, så lär det inte bli mindre av den varan nu. För så här får det inte se ut i fortsättningen. Då kommer inte Vimmerby att ha en chans.

Allt – precis allt – måste helt enkelt bli bättre. Allt från målvaktsspel, till försvarsspel, anfallsspel och powerplay.

På något sätt fick man vibbar från lagets prestationer mot Kristianstad tidigare den här säsongen. Där ett frejdigt VH på något märkligt sätt gick i fällan varenda gång och inte hade tillräckligt backup defensivt när laget åkt på blixtsnabba kontringar.

undefined
Stöttning. Vimmerby Hockey hade stöd av några få supporters, som rest ändå upp till Piteå för premiären.

***

Starten var annars ganska pigg av Vimmerby mot Piteå.

Så kom det jobbiga 1–0-målet i slutet av den första perioden, som på något sätt satte tonen för resten av matchen. Innan pausen kom också 2–0, vilket där och då inte alls kändes rättvist sett till spelet.

Värre skulle det bli. Mycket värre.

Blott tre minuter in i mittperioden blinkade hemska 4–0 i rött på resultattavlan.

Båda Piteå-målen i numerärt överläge – för Vimmerby (!).

Att släppa in två puckar i powerplay är ytterst sällsynt, men det var precis vad som hände.

Det tändes förvisso ett litet hopp när Hugo Ollila petade in 4–1 från nära håll efter ett vackert anfall. Men nä, hoppet var bara ytterst temporärt. Det här var Piteås match, rakt över.

I sista perioden hängde inte VH med i svängarna långa stunder, kanske beroende på att de fått sig en liten knäck mentalt. Jag vet inte. Eller annars berodde det på att hemmalaget helt enkelt var så mycket bättre.

Nåväl. Det här var bara den första av totalt tio matcher i kvalserien.