5 punkter: Därför vann Vimmerby IBK derbyt

Det avgörande rycket och flera doldisar i laget som klev fram. Det är några av det fem punkter som blev avgörande när Vimmerby IBK besegrade Craftstaden borta i onsdags.

Karl Hjelmland var en av VIBK:s unga förmågor som klev fram mot Craftstaden.

Karl Hjelmland var en av VIBK:s unga förmågor som klev fram mot Craftstaden.

Foto: Magnus Strömsten

Krönika2022-02-17 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1. RYCKET

Efter en darrig inledning gick VIBK ut och visade med hela handen att de skulle roffa åt sig tre pinnar mot Craftstaden. Tre mål inom loppet av tre minuter följdes upp av ytterligare tre innan andra perioden över. Då var saken klar.

2. EFFEKTIVITETEN

Vimmerby visade upp ett rakare och effektivare spel i onsdags. Istället för att passa sig fram till öppet mål så sköt man direkt och fick god utdelning. Även om Craftstadens målvakt inte stod på huvudet direkt så är inte mål på ett så bekvämt vis att förakta.

3. DOLDISAR SOM KLEV FRAM

19-årige Elias Travtjenko hade gjort tio mål på 15 matcher inför mötet med Craftstaden. Nu slog han till med tre mål och en assist i samma match efter att ha ställt in siktet rätt. 18-årige backen Karl Hjelmland var en annan doldis som visade vägen. Både med ett imponerande försvarsspel och sin första fullträff i VIBK:s A-lag.

4. UPPOFFRANDE SPEL

Craftstaden har ett par riktigt skarpa anfallsvapen. VIBK lyckades försvara sig väl med uppoffrande spel av såväl forwards som backar. Alla täckte skott på ett föredömligt vis.

5. MATCHNINGEN

VIBK gick uteslutande runt på två formationer. Det är helt rätt väg att gå i en så desperat situation som laget befinner sig i. Att bara låta förstakedjan med Jonatan Green, Victor Wall och Elias Travtjenko bara få spela var tredje byte är inget annat än en ren gåva för motståndarna.